اکسير عسل

اکسير عسل
سرکه و عسل
عسل يک محصول غذايي مفيد و يک اکسير پرارزش است که متاسفانه در کشور ما نهتنها به جنبه دارويي آن توجه نميشود بلکه از نظر غذايي هم مصرف کمي دارد.
اين محصول ارزشمند براساس تنوع گياهي و آب و هوايي، داراي درصدهاي متفاوت از ويتامينهاي متعدد B، C، K، E و مواد معدني منيزيم، پتاسيم، کلسيم، فسفر و آهن بوده و در هر صد گرم آن حدود 330 کيلوکالري انرژي نهفته است.
به دليل آن که 80 درصد عسل از قندهاي سادهاي مثل فروکتوز و گلوکز ساخته شده است، بلافاصله پس از مصرف جذب بدن شده و اثر انرژيبخشي و ويتامينه خود را آشکار ميکند.
عسل به رفع سردرد، سرگيجه، ضعف و بيحالي ناشي از فعاليت روزانه کمک کرده و بعد از وعده غذا باعث کاهش اسيدهاي اضافي معده شده و در درمان زخم و ورم معده موثر است.
آهن و منگنز در عسل، هضم غذا را بهتر ميکند و فروکتوز آن به رفع عفونتهاي رودهاي کمک کرده و باعث لينت مزاج ميشود.
ويتامين D موجود در عسل، واکنشهاي بين کلسيم و فسفر را تنظيم ميکند و ويتامين C آن ميتواند از سفتي عروق و گرفتگي عضلات جلوگيري کند.
عسل باعث تقويت کبد شده و در نتيجه ميزان بيشتري از سموم آن را دفع ميکند و به دليل مدر بودن، کليهها را شستشو ميدهد.
وقتي يک قاشق غذاخوري عسل را با يک ليوان آب به همراه يک قاشق چايخوري آب ليموترش تازه مخلوط و ميل کنيد، نه تنها به اين طريق درصدي از آب مورد نياز بدن خود را سريعا تامين و به رفع عطش خود کمک کردهايد، بلکه بعد از مدت کوتاهي قند عسل در جريان خون پخش شده و به عملکرد بهتر مغز، تقويت حافظه و آرامش اعصاب کمک ميکند.
البته از مخلوط شير ولرم به همراه عسل، زرده تخممرغ و آبميوه هم ميتوانيد، معجون ويژه و فوقالعاده مقوي و مغذي تهيه کنيد که براي تقويت عمومي بدن خصوصا قبل از زايمان و در دوران نقاهت بيماريها بسيار موثر است.
از خريد عسلهاي بينام و نشان و غيربهداشتي خودداري کنيد، متاسفانه در برخي عسلهاي غيربهداشتي، باکتريهاي موسوم به کلستريديوم بوتولينيم وجود دارد.
چند توصيه در مورد عسل
عسل بر حسب اين که متعلق به کدام منطقه و کدام گل باشد رنگش متفاوت است. به طورکلي عسل طبيعي تقريبا از بيرنگ، زرد نخودي تا قهوهاي تيره متغيير است. عسلهاي روشن طعم ملايم و عسلهاي تيره طعم تند دارند.
موم عسل مادهاي غيرقابل هضم و جذب در دستگاه گوارش انسان است که بدون تغيير پس از مصرف از بدن دفع ميشود.
برخي اعتقاد دارند که جويدن موم موجب تقويت دستگاه گوارش و لثهها ميشود، ولي بايد بدانيد داروهايي که زنبور از سوي زنبورداران براي درمان در طول سال مصرف ميکند يا سمومي که عليه انگلهاي جلدي زنبور استفاده ميشود، همگي در لايههاي موم رسوب کرده و احتمال حضور سم در موم را بالا ميبرد، بر اين اساس توصيه ميشود از جويدن و خوردن موم عسل خودداري کنيد.
عسل
گران يا ارزان بودن عسل، نشانه خوبي يا بدي محصول نيست. همچنين تشخيص خلوص عسل، فقط توسط آزمايشگاههاي معتبر امکانپذير است. بنابراين به مصرفکنندگان توصيه ميشود که هنگام خريد عسل به پروانه بهداشتي و تاريخ مصرف محصول توجه کنند.
برخلاف اغلب مواد غذايي، عسل ماندگاري بالايي دارد، البته در اثر گذشت زمان، عسل کمي از نظر طعم تندتر و از نظر رنگ تيرهتر ميشود، اما کيفيت آن در صورتي که در معرض هوا قرار نگيرد تغييري نخواهد کرد.
براي نگهداري عسل از ظروف شيشهاي استفاده کنيد. عسل ميتواند با ظروف پلاستيکي واکنشهاي نامطلوب ايجاد کرده و علاوه بر جذب بوي پلاستيک، افت کيفيت پيدا كند.
از خريد عسلهاي بينام و نشان و غيربهداشتي خودداري کنيد، متاسفانه در برخي عسلهاي غيربهداشتي، باکتريهاي موسوم به کلستريديوم بوتولينيم وجود دارد. اين باکتريها اغلب در کنسروهاي گوشتي و کشکهاي غيراستاندارد نيز وجود دارند. چنانچه زنبور در اثر شرايط نامساعد و غيربهداشتي محيطي بيمار و ناقل اين باکتري باشد، ميتواند اين باکتري را به عسل منتقل کند. سم مهلک اين باکتري بسيار کشنده و عوارض آن غيرقابل درمان و مرگبار است