« ژلــــــــه رويـــــال »

مطالب و مقالات ارسالی در مورد زنبورعسل و زنبورداری که توسط دوستان و کاربران ارسال شده است.
پرورش ملکه زنبورعسل,اصلاح نژاد,اصلاح نژاد,بيماريها وافات زنبورعسل,بازديد كندو و نگهداري,تجهيزات زنبورداري,لغات انگليسي زنبورعسل,اخبار و متفرقه,
شكل شناسي و فيزيولوژي,تغذيه زنبورعسل وزمستان گذراني

مدیر انجمن: mellifera

نمایه کاربر
mellifera
مدیر سایت زنبورعسل ایران
مدیر سایت زنبورعسل ایران
پست: 4166
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۵ آذر ۱۳۸۹, ۱۲:۰۰ ق.ظ
محل اقامت: آذربایجان شرقی-مرند
تشکر کرده: 4565 دفعه
تشکر شده: 2800 دفعه
تماس:

« ژلــــــــه رويـــــال »

پست توسط mellifera »

« ژلــــــــه رويـــــال »
ژله رويال ماده ي است که به وسيله يک جفت غده مغزي زنبوران کارگر پرستاز در سنين 3 تا 12 روزگي ترشح و مورد استفاده ملکه در تمام طول عمر و نوزادان زنبور کارگر در مراحل اوليه رشد لارو به مدت سه روز قرار مي گيرد. ژله رويال هميشه به طور مستقيم به ملکه يا لارو کارگر داده شده و در کندو ذخيره نمي شود. تنها زمان ممکن بري برداشت ژله رويال زمان پرورش ملکه در مقطع بچه دهي کلني مي باشد. آنچه ملکه را از زنبوران کارگر متميز مي سازد نحوه تغذيه در طول مراحل ليسه اي ( شفيره اي) است. در واقع تمامي تخم هاي ماده مي توانند به يک زنبور ملکه تبديل شوند اما اين تنها زماني ممکن است که طي تمامي مراحل تکامل، شفيره ها همچون يک زنبور ملکه مورد مراقبت قرار گيرند و از ژله رويال تغذيه شوند. پرورش ملکه که توسط مکانيسم هي پيچيده ي در درون کندو تنظيم مي شود، يک سري کنش و واکنش هي هورموني و شيمييي در شفيره جوان به وجود مي آورد که موجب تبديل شفيره به زنبور ملکه مي شود. يک زنبور ملکه از خيلي جهات با يک زنبور کارگر متفاوت است:

1) از جهت ساختاري (زيست شناختي):
زنبور ملکه داري اندام تناسلي است در حالي که زنبورهي کارگر متناسب با کارشان داري اندام هيي همچون کيسه هي ويژه جمع آوري گرده، آرواره هي زيرين قوي تر، غدد غذيي نوزادان و غدد موم سازي هستند.

2) از جهت دوره تکامل:
به طور متوسط يک زنبور ملکه مرحله شفيره گي را طي 16 روز طي مي کند، در حاليکه زنبوران کارگر ين مرحله را طي 21 روز طي مي کنند.

3) از جهت دوران حيات:
برخلاف زنبور کارگر که تنها 45 تا 60 روز زنده است، زنبور ملکه تا 5 سال عمر مي کند.

4) از جهت رفتاري:
ملکه روزانه مي تواند تا بيش از 200 تخم بگذارد، و با متساعد کردن بوي خود در فضي کندو ضمن عقيم کردن زنبوران کارگر، نظم پيچيده ي را در کندو يجاد مي کند. زنبور کلکه داري اندامي به مراتب درشت تر ئ از نظر زيبيي، متناسب تر و شکيل تر است.

... و تمامي ين ويژگي ها که زنبور ملکه را از زنبور کارگر متميز مي سازد به دليل مصرف ژله رويال در دوران شفيره گي است.
- خواص فيزيکي ژله رويال :

رنگ: زرد کم رنگ
بو: تند و شديد (که بوي فنول را بخاطر مي آورد)
طعم: ترش ( PH آن نزديک به 4 است)
شکل ظاهري: ژلاتيني و خمير مانند
ترکيبات شيميايي:

ترکيبات

آب حدودا 66%
گلوکسيدها 14%
پروتيدها 10%
ليپيدها 6%
عامل ناشناخته R حدودا 3%
جمع 99%

علاوه بر عناصر فوق حدودا 1% باقي مانده عبارتند از نمک هاي معدني و زيرعنصرها در مقادير کم، ويتامين هاي گروه B، هورمونها و عناصر آنتي بيوتيک و اسيد دزوکسي ايبونوکلئيک (D.N.A) را نام برد.
کنترل کيفيت:

روشهاي تحليلي به قدري پيشرفت کرده است که شناسايي ژله رويال طبيعي و خالص و تشخيص تقلبي بودن آن را ممکن مي سازد. تجزيه و تحليل ژله رويال معمولا بر پايه تعيين ميزان ترکيبات اصلي اش (ليپيد، قند و پروتئين)، ميزان آب و شاخص هاي مهم ديگر همچون PH آن استوار است. ليپيدها مهمترين ترکيبات، در تعيين تقلبي بودن يا اصلي بودن ژله رويال به شمار مي روند و دليل آن اين است که اين ترکيبات در هيچ محصول طبيعي ديگري يافت نمي شود.
علاوه بر تجزيه و تحليل علمي، آزمايشات ساده ديگري نيز وجود دارند که مي توان از آنها جهت تشخيص اينکه آيا ژله رويال از کيفيت خوبي برخوردار است يا خير، استفاده کرد. رنگ ژله رويال معمولا به مرور زمان و در نتيجه اکسيداسيون تيره مي شود. البته گاهي برخي از انواع تازه ژله رويال نيز ممکن است از همان ابتدا تيره باشد. البته بر اساس تجربه، مي توان ظاهر، بو و مزه ژله رويال تازه را از ژله رويال نامرغوب تشخيص داد.

در زير به برخي آزمايشات ساده اشاره مي شود:

1) ظاهر محلول و وجود exuviae :
يک گرم ژله رويال را در 20 ميلي ليتر آب مقطر رقيق مي کنيم و محلول به دست آمده يشمي رنگ است، که ماده نيز در سطح آن معلق است. سپس محلول غليظ بي کربنات سديم (سود سوزآور) را قطره قطره به اين محلول اضافه کرده تا اين محلول شفاف گردد. محلول قليايي حاصل کم و بيش به رنگ سبز متمايل به زرد تيره است. گاهي اين محلول به رنگ صورتي متمايل به زرد يا به رنگ صورتي مي باشد. بخشي از اين محلول در سطح آن به حالت معلق مي ماند که مي توان آن را با گذارندن از صافي از محلول جدا کرد. باقي مانده اين محلول، پس از گذراندن از صافي، زير ميکروسکوپ به صورت exiuviae قابل شناسايي است.

2) جوشاندن :
ژله رويال اگر با تکه کوچکي از هيدروکسيد پتاسيم جوشانده شود، بوي آمونياک از خود ساطع مي کند.

3) آزمايش شناساگر کلريد جيوه:
هنگامي که محلول شناساگر کلريد جيوه به ژله رويال اضافه مي شود، رسوبي شيري رنگ به وجود مي آيد.

4) آزمايش محلول يد:
با اضافه کردن محلول يد، رسوبي به رنگ قهوه اي - قرمز، پديدار مي شود.

- اسيد پانتوتنيک:
ژله رويال، غني ترين عنصر طبيعي از نظر ويتامين B است که به آن اسيد پانتوتنيک هم گفته مي شود.
اسيد پانتوتنيک را در سلولهاي عضلات کبد و کليه و مغز مي توان يافت. اين اسيد نقش کاملا اساسي در متابوليسم سلولي بر عهده دارد. اسيد پانتوتنيک در سلول درمان مي دهد و مجموعه هاي پيچيده و حساس واکنش هاي شيميايي را که تخريب متابوليک مواد غذايي را انجام مي دهند تنظيم مي کند. بدون اسيد پانتوتنيک، بدن قادر به جذب مواد هضم شده نخواهد بود.

کمبود اين اسيد باعث ناراحتي هاي ذيل مي شود:
آسيب هاي شديد پوستي، ريزش مو، توقف رشد کودکان، خستگي شديد جسمي و فکري، بي خوابي و واکنشهاي عصبي، ناراحتي هاي شديد گوارشي و روده اي.

اين موارد نشان دهنده اهميت اسيد پانتوتنيک براي سلامتي هستند. درحاليکه ماده اي که بيشترين مقدار آن را در خود دارد، ژله رويال است. اين مقدار اسيد پانتوتنيک در ژله رويال خواص آن را توجيه مي کند.
آخرين نکته اين است که اسيد پانتوتنيک روي غدد کورتيکو - فوق کليوي و توليد آدرنالين تاثير مي گذارد. در دوران پرفشار معاصر که بدن ما دائما مورد تهاجم محيط زيست و روش نامناسب زندگيست، ژله رويال مي تواند يک ماده غذايي بسيار مهم باشد.


خواص درمانی ژله رویال
ما سعي مي کنيم خواص واقعي ژله رويال را روشن تر ببينيم. واقع بيني در اين رابطه ما را به برخي خواص غير قابل انکار آن رهنمون مي کند. در اين قسمت مسائل مورد شک و نامطمئن نظير درمان سرصان، کاهش کلسترول، کاهش قند خون، و خواص منبسط کننده عروق که براي بيماران قلبي حياتي است مورد بررسي قرار نگرفته اند.
تاثيرات شناخته شده مواردي که بيش از همه به اثبات رسيده اند را مي توان در چند دسته طبقه بندي کرد:

- ژله رويال قبل از هر چيز، به عنوان محرکي که وضعيت کلي شخص را با تسهيل متابوليسم درون سلولي بهبود مي بخشد مطرح است، اين ماده روي مجموعه بدن تاثير گذاشته و آن را تقويت مي کند. تمام افراد خسته مي توانند از يک دوره درمان به وسيله ژله رويال سود ببرند.

- ژله رويال يک غذاي برتر براي افزايش وزن و براي گذراندن دوران نقاهت بوده و به افرادي که دچار بي اشتهايي هستند توصيه مي شود.

- ژله رويال بخاطر تاثير بر غدد کورتيکو - فوق کليوي، يک ماده غذايي تقويت کننده است که براي افراد ضعيف، افسرده، دچار ضعف عصبي، افرادي که کار فکري شديد دارند و اشخاصي که دچار ناتواني جنسي هستند سودمند است.

- ژله رويال از پيري زودرس اعضا و پوست جلوگيري مي کند. ژله رويال براي محافظت پوست در توليدات محافظ پوست بکار مي رود.

طريقه مصرف ژله رویال

1) روش اول: مصرف ژله رويال بصورت خالص، که بهترين روش مصرف آن به اين شکل از طريق زير زبان قرار دادن مقدار کمي حدودا 0.6 گرم است. يعني مقدار معيني ژله رويال را در زير زبان مي گذارند و يا به صورت قطره قطره امولسيوني از آن روي زبان مي ريزند که امکان جذب سريع از طريق خون فراهم مي شود. در اين شکل مصرف بايد به وزن شخص توجه کرد. يک ميلي گرم ژله رويال براي واحد وزن (کيلوگرم) در روز توصيه مي شود، که در سورت بسته بندي به شکل کپسول نيز مي توان آن را در روزهاي مشخص و در نوع کپسولهاي خاص مصرف کرد.

بسته بندي هاي ژله در شرکت آبشن به شکل بسته هاي 5 و يا 10 گرمي است؛ که براي افراد عادي (باوزن حدود 60 کيلوگرم) بايد يک بسته 10 گرمي در 20 روز مصرف گردد. يعني هر روز مقدار کمي (به اندازه 0.5 گرم - اندازه يک نخود) را در زير قرار داده شود تا از طريق خون جذب شود. بدين ترتيب حداکثر تاثير را خواهد داست. با وارد شدن ژله رويال به دستگاه گوارش و جذب از طريق روده ها تاثير آن کمتر خواهد شد.

منبع شرکت مهران آويشه صنايع غذايي آبشن


نمایه کاربر
mehriz
کاربر فعال سایت زنبورعسل
کاربر فعال سایت زنبورعسل
پست: 24
تاریخ عضویت: شنبه ۴ شهریور ۱۳۹۱, ۱۱:۵۹ ق.ظ
محل اقامت: یزد - مهریز
تشکر کرده: 9 دفعه
تشکر شده: 13 دفعه
تماس:

Re: « ژلــــــــه رويـــــال »

پست توسط mehriz »

سلام
یه سوال
یک روز همین جوری رفتم سر کندویی و دیدم چند تایی شاخون بچه دهی زده اند .
من هم چند تا برگه موم را برایشان گذاشتم و شاخون ها را جدا کرده ام .بردم خونه و دیدم ژله چند تا از شاخون ها کمی زرد شده
آیا با توجه به اینکه کنار دسم یخ نبوده آیا ژله ها فاسد اند ؟
نمایه کاربر
Hassannozarpour

Re: « ژلــــــــه رويـــــال »

پست توسط Hassannozarpour »

باسلام ژله رویال تازه تولید شده توسط زنبور معمولا دارای رنگ سفید متمایل به شیری می باشد.
نمایه کاربر
hany
بهترین کاربر سایت زنبورعسل
بهترین کاربر سایت زنبورعسل
پست: 186
تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۲, ۷:۵۴ ب.ظ
محل اقامت: كاشان
تشکر کرده: 21 دفعه
تشکر شده: 84 دفعه
تماس:

Re: « ژلــــــــه رويـــــال »

پست توسط hany »

با سلام
بعد از برداشت ژله باید با کمی عسل مخلوط کنید و نگذارید خیل هوا به آن برسد.
[RIGHT][FONT=arial, sans-serif][SIZE=150][HIGHLIGHT=#ffffff] یا عباس نحن بحماک [/HIGHLIGHT][/SIZE][/FONT][/RIGHT]
نمایه کاربر
mehriz
کاربر فعال سایت زنبورعسل
کاربر فعال سایت زنبورعسل
پست: 24
تاریخ عضویت: شنبه ۴ شهریور ۱۳۹۱, ۱۱:۵۹ ق.ظ
محل اقامت: یزد - مهریز
تشکر کرده: 9 دفعه
تشکر شده: 13 دفعه
تماس:

Re: « ژلــــــــه رويـــــال »

پست توسط mehriz »

این ها هم که خودم می دونستم
سوالم چیزی دیگه ای است
آیا ژله ام فاسد است یا نه ؟
موضوع جدید ارسال پست

چه کسی حاضر است؟

کاربران حاضر در این انجمن: کاربر جدیدی وجود ندارد. و 46 مهمان