گرده افشانی گیاهان توسط زنبور عسل و سایر زنبور ها

مطالب و مقالات ارسالی در مورد زنبورعسل و زنبورداری که توسط دوستان و کاربران ارسال شده است.
پرورش ملکه زنبورعسل,اصلاح نژاد,اصلاح نژاد,بيماريها وافات زنبورعسل,بازديد كندو و نگهداري,تجهيزات زنبورداري,لغات انگليسي زنبورعسل,اخبار و متفرقه,
شكل شناسي و فيزيولوژي,تغذيه زنبورعسل وزمستان گذراني

مدیر انجمن: mellifera

نمایه کاربر
mellifera
مدیر سایت زنبورعسل ایران
مدیر سایت زنبورعسل ایران
پست: 4166
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۵ آذر ۱۳۸۹, ۱۲:۰۰ ق.ظ
محل اقامت: آذربایجان شرقی-مرند
تشکر کرده: 4565 دفعه
تشکر شده: 2800 دفعه
تماس:

گرده افشانی گیاهان توسط زنبور عسل و سایر زنبور ها

پست توسط mellifera »

[JUSTIFY][CENTER]گرده افشانی گیاهان توسط زنبور عسل و سایر زنبور های مهم گرده افشان/Plant pollination bybees and othe

سمه تعالی
گرده افشانی گیاهان توسط زنبور عسل و سایر زنبور های مهم گرده افشان
• مجتبی رحیمی ،دانشجوی مقطع کارشناسی پرورش زنبورعسل ،دانشگاه جامع علمی –کاربردی،مجتمعآموزشی پرورش زنبورعسل بابلسر(ساری)
E-mail:mojtabarahimi.1364@Gmail.lcom[/CENTER]

چکیده:
یک سوم مواد غدایی مورد استفاده انسان به طور مستقیم وغیر مستقیم ازگیاهان تامینمی شود که به گرده افشانی حشرات وابسته هستند.طبق گزارش Tharstonدر سال1969 در جهان بیش از30000 گونه گیاهان مورد استفاده تغذیه بشر وجود دارد که از این رقم 3000 گونه به طوروسیع کشت می شوند که 12 گونه آن که تقریبا90درصد غذای مصرفی جهان را تشکیل می دهند.که عبارتند از برنج، گندم، ذرت، سرگوم، ارزن ،چاودر، جو، سیب زمینی نانیوک، موز ونارگیل.از طرف د یگر محصولات حیوانی مورد مصرفی بشر قرار می گیرند که قسمت مهمی از رژیم غذاییجهان را تشکیل می دهند این محصولات عبارتند از گوشت گاو وگوسفند و لبنیات که در نتیجهمصرف گیاهانی که به وسیله حشرات گرده افشانی شده اند از قبیل یونجه ،شبدر و دانه روغنیمختلفی می شود.با توجه به توضیحات فوق و بررسی آمارهای موجود چنین نتیجه گیری می شودکه بین 30تا 50درصد کل رژیم غایی بشر به طور مستقیم و غیر مستقیم به وجود حسرات گردهافشان بستگی دارد . (Mc.Gregor .1967 1967


)
کلمات کلیدی : گرد ه هفشانی ،محصولات کشاورزی-حشرات گرده افشان.
In the name of God
Plant pollination by bees and other important by M. Rahimi , licentiastsdegree studet of Apiculture full university of scientific and application beeeducation building of Babolsar (Sari


).
Email:mojtabaRahimi.1364@Gmai.lcom
Abstract


:
One thir of nutritious material of human usage is provided from plantdirectly or indirectly; which depends on insects pollination


.
According to theTharston reports , ther are mor than (30.000)kinds plantswhich are mankind nourshing usage in (1969

)
But only (3000) kinds of it can be cultivated vastly.And 12 kinds of itwhich is around 90% organize (90) perecent of universal nutritious usage;suchas Rice ,wheat , corn , sergum ,millet .rye , barly , potato , Naniyyook , banan, and coconut

.
In other hand animal products for human consumoption form an important partof nutritious diet .These products are such ad ;meat ,cow and sheeps meatanddairy products which are made through plant usage which these plants arepollinated by Iucerne , clover , oily seeds

.
Acording to above explanation and existing rates and statics , we canconclude that around (30-50) whole percent of nutritious of mankind depends onpollinated insects , directly or indirectly (MC.Gregor.1967


).
Key words: pollination- agriculturalporoducts – pollinated insects



مقدمه :
اهمیت اقتصادی گرده افشانی غیر مستقیم سالها قبل از معلوم شدن اهمیت بیولوژیک آنشناخته شده بود . یک گیاه شناس به نام N.crew


در سال 1984 گزارش کرد برای تشکیل دانه در گیاه لازماست که گرده گل روی کلالهآن قرارگیرد.در حدودسالهای 1760 معلوم شد زنبور عسل و تعدادی دیگر از حشرات گرده افشان خانواده

Apoidea (Andrenidae, fideliidae, .,Halictidae, Oxaeidae (Colletidae ((Megachilildae,Anthophoridae,Apidae






دانه های گرده را رویگلها جابه جا می کنند . توماس اندرونایت(
Thomas Androw Knight t. 1779





)اهمیت گرده افشانیغیر متقیم رادر ایجاد دو رگه های مقاوم نشان داد وی در نظریه اش اعلام کرد که در طبیعتدانه های گرده برای چسبیدن به بدن حشرات سازش خاصی پیدا کرده اند.
و اما بالا خره شارل داروین ثابت کرد که در بقاء و تنوع گونه ها ،گرده افشان اهمیتبسیاری دارد متاسفانه در کشور ما نقش حشرات در نقل و انتقال دانه های گرده (Pollination



)وباروری گیاهانکمتر مورد توجه قرار گرفته است.

گرده افشانی زنبور عسل و مزایای استفاده ازآن
تحقیقات چند دهه اخیر کشاورزان و محقیقن کشاورزی را قادر ساخته گامهای بزرگی مهم در کیفیت و هم درکمیت غذا و محصو لاتتولیدی به خصوص در زمینه کشاورزی بردارند . مقدار کود ،آب، نورخورشید و سایرمتغیرهاییمانند احیای مناسب اراضی ،مدیریت علفهای هرز و کابرد آفت کش ها برای بسیاری از انواعمحصو لات احیاء شده معلوم است.
گرده افشانی برای باز دهی در ابعاد بزرگ ضروری است . به عنوان مثال در کالیفرنیا نیاز بادام تلخ به گرده افشانی ان چنان بالا استکه هر ساله هزاران زنبوردار به سمت کالیفرنیااز راههای دور و نزدیک روانه می شوند .
زنبور عسل به صورت وسیعی در سایر محصو لات زراعی – باغی و ... را مورد استفادهقرار می دهد. کشاورزان آمریکایی از طریق گرده افشانی محصو لاتشان توسط زنبور عسل حدود18 میایون دلار سود می برند .واز انجایی که پرورش و نگهداری زنبور عسل ،شعاع پروازوسیع ،جمعیت بالا زنبور عسل ،تاثیر نسبتا کم سموم نسبت به سایر گرده حشرات ،آگاهی انسان از پرورش و نگهداری زنبور عسل ،تو لید محصو لات متنوع توسط زنبور عسل، منحصر به یک گیاه نبوده (تک گل نبوده و قادر است که سطح وسیعی از گیاهان مختلف راگرده افشانی نماید ) ،توان بازده گرده افشانیدر هر شرایط آب و هوایی ،فعالیت در تمام طول سال و حمل و نقل راحت کندوی زنبور عسلباعث گردیده که بهترین گرده افشان برای تمام محصو لات باشد .
در صوزر تی سایر حشرات گرده افشان مانندزنبور برگ بر یو نجه (1)این حشره به ظاهر کم اهمیت باعث گرده افشانی و درآمد چند میلیون دلاری در هرسال را به کشاورزان در آمریکا می شود.
همچنین سلیر حشرات گرده افشان مانند زنبور ارکیده (2) ،زنبورهای بدون نیش (3)،زنبورهای مخملی (4) ،زنبورهای اسمیوم (5) ، زنبورهای قلیایی (6) ،و سایر زنبورهاییکه مختص یک یا چند نوع گیاه برای گرده افشانی هستند.
زنبورعسل 5 تا 10 برابر میزان عسل یا مومی که تو لید می کند در ازدیاد کمی و کیفیمحصو لات زراعی و باغی و تو لیدات دامی نقش دارد.
حشرات با گرده افشانی و تلقیح گلها گاهی بیش از 100 درص بر میزان تو لیدات کشاورزی(آفتابگردان ،سیب ،و انجیر )می افزاید و به نحو قابل توجهی کیفیت آنها را لز نظر مقدارمواد غذایی ،شکل ، رنگ ، و ... بهبود می بخشد.
بر آورد شده است که زنبوران کارگریک کندو در طول یک فصل رویش حدود 4000.000 باراز کندو خارج می شو ند ودر هر دفعه به طور متو سط روی 100گل می نشیند ،به عبارت دیگریک کلنی زنبور عسل طی یک سال 400 میلیون گل را بارور می کند (FREE 1970



).
زنبور عسل آپیس ملیفرا (7) حشره انتخاب شده در بیشتر گرده افشانی های مدیریت شدهمی باشد. بیش از 90 نوع محصول در آمریکا و 300 نوع محصول در سراسر جهان بوسیله زنبورعسل گرده افشانی می شود.

سایر گرده افشانها
بالا خانواده آپوئیده (8) از راسته بال غشائیان شامل 9 خانواده می باشد که بیشاز 200 گونه از آن در دنیا شناخته شده است. آمریکا ی شمالی یکی از کشورهایی است کهاز حشرات گرده افشان جایگزین برای رشد دانه های یو نجه استفاده می کند.
ولی زنبورعسل را هنوز به طور مستمر برای گرده افشانی یو نجه بکار می رود به دلیلبرخی خصو صیات خاص حشرات گرده افشان جایگزین مانند زنبور برک بر یو نجه (9) که در سال1935 به آمریکای شمالی برده شد که برای گرده افشانی سایر محصو لات راندمان خوبی نداشتچرا که تنها از گیاه یو نجه استفاده می کندو روی این گیاه بازده بالایی دارد.
زنبور مخملی یا بامبل بی (10) در گرده افشانی گلخانه ها نقش شایانی دارد که میتوان برای گرده افشانی گوجه فرنگی استفاده کرد که بسیار هم پر بازده می باشد به دلیلوزن سنگین نسبت به سایر حشرات گرده افشانها و صدای بلند وز وز گردها را از شکو فه هاتکانیده و با عث گرده افشانی گو جه فرنگی می شود.
همچنین در دمای پایین نیز فعالیت می کند و حد اکثر جمعیت این حشره در حدود1000 زنبور در یک کندو میباشد ودر گرده افشانی بسیاری از گیاهان استفاده می شودبرای شبدر نیز بزده خوبی داردولی در پائیز لانه خود را ترک می کنند(کلنی یک ساله ) .
بر اساس نظریه دکتر سوزان باترا(11) نخستین گونه از زنبورهای گرده افشان برای افزایشدر آمد پرورش زنبوران اسمیوم (12) می باشد.
در سال 1930 یک باغدار سیب بنام ماتسیو یو ما (13) در ژاپن متوجه زنبورهای ریزو قهو ایی رنگ وکو چکی بر روی گلها درخت سیب شد که در سوراخهای اطراف باغ لانه داشتند وی متو جه شد که که هر چه تعداد زنبوران بیشتر میشود سیب های باغ او نیز بهتر و درشت تر میشود لذا آقای ماتسیو شروع به به گسترش این زنبوران ها و کمک در لانه سازی در باغ شدو زنبوران اسمیا (14) ،3/1 درختان سیب ماتسیو را گرده افشانی کردند.
در حال حاضر در امریکای شمالی ،چین ،و...نیز از این زنبوران استفاده می شود.
سوزان باترا معتقد است که افزایش سریع جمعیت زنبوران به خاطر ترجیح گلهای درختمیوه در این زنبورا است،هزینهه کم ،پرواز سریه ،نرها نیز گرده افشانی میکنند ،محدودهکار این زنبوران کم است ،نیش کمتری می زنند و زهرشان ضعیف تر از سایر زنبوران است ،گردهرا به مقدار کم و روی شکم حمل می کنند تا راحت پرواز کنند.تعداد 80زنبور ماده اسمیومبرای هر هکتار و تعداد 300 زنبور ارکیده (15) نیاز است.



نتیجه گیری
حشرات گرده افشان زیادی را می توان برای گرده افشانی انتخاب کرد ولی عمده ترینمشکل این است که بشر اطلاع کافی از نحوه پرورش و نگهداریآنها نادریم و نسبت به زنبورعسل بازده کمتری دارند. زنبور عسل در گرده افشانی معمو لا تفاوتی بین گیاهان و یا علفهایهرز قائل نیست و تنها قند مو جود در شهد گل ،تعادل بین گلو کز و فرو کتوز و ساکاروزرا مبنای ترجیح یک گل بر گل دیگر قرار می دهد.
قدرت پرواز سایر زنبوراهای گرده افشان مانند زنبورعسل نبوده و معمو لا بر روی یک گل در نزدیکی لا نه های خود پروتزمی کنند و بعد از گرده افشانی کامل اطراف لانه ،دامنه پرواز خود را تو سعه می دهندروی گلهای دورتر پرواز می کنند.
در جلب حشرات گرده افشان علاوه بررنگ گل عواملی مانند اندازه گل ،تابش نور خو رشید،رطو بت ،حاصلخیزی خاک و ،درصد ساکاروز ،گل.کز ،فروکتوز و آب و ترکیبا ت دیگر در شهدگل گیاهان باعث جلب حشرات به سمت خود جهت گرده افشانی می شوند.استفاده از این حشراتعلاوه بر فوائد فوق دارای محسناتی چون مواظبت زیادی احتیاج ندارند در داخل گلخانه و یا برای گرده افشانییک محصول مناسب هستند.
در مقابل دلایل زیادی برای برتری و مو فقیت در گرده افشانی توسط زنبور عسل وجود دارد که شامل جمعیت زیادی نسبت بهسایر حشرات گرده افشان ارتعاع پرواز بیشتر از حشرات دیگر گرده افشان است ،وفاداری وپایبندی به یک گونه از گیاه ، تاثیر سموم حشره کش نسبت به سایر حشرات کمتر است ( تولیدمثل زیاد ) ،تولید محصولات فرعی بسیار زیاد حشرات گرده افشان یک ساله بوده ولی زنبورعسل چند ساله است ،اغلب حشرات در زمستان به خواب زمستانه می روند در حالی که زنبورعسل متناسب با محیط فعالیت خود را تنظیم می نماید .
حمل ونقل راحت و سایر موارد در انتها باید متذ کر شویم که هدف از گرده افشانی افزایشکمی وکیفی محصول می باشد حال چه با حشرات گرده افشان دیگر وچه با زنبو ر عسل.



منابع وما خذ
- عبادی ،رحیم و اصغر احمدی .1383پرورش زنبور عسل ،چایخانه راه نجات اصفهان ،572صفحه.
- آصفی ،ولی الله . 1348،پرورسزنبور عسل ،خواص پزشکی زهر و گرده افشانی زنبور عسل ،انتشارات گوتنرگ،225صفحه.
- اسماعیل ، مرتضی،1379 .زنبورعسل ،پرورش ،تولید عسل و استفاده در گرده افشانی چایخانه چاپ263،110 صفحه.
- کریمی ،دکتر عدی ،1381،یو نجه،چاپمحمد امین،330صفحه.
-Batlas. 1994 . Diversify Whit pollen Bees ,American Bee JOURNAL , vol34,N. 9:556-70
-MoGregor , S , E . 1973 .I hset pollination of cultivated crop plants, Agricultare Hanbook 496 , Agricultural Reserch serrice . J ULY 1976

-http ://apis. ifas . ful . edalapis 91/apjan 91.htm

-http://www. airoot .coom


[/JUSTIFY]


چه کسی حاضر است؟

کاربران حاضر در این انجمن: کاربر جدیدی وجود ندارد. و 18 مهمان