تغییرجهت دادن شانها در کندوهای بومی ( سبدی )

مطالب و مقالات ارسالی در مورد زنبورعسل و زنبورداری که توسط دوستان و کاربران ارسال شده است.
پرورش ملکه زنبورعسل,اصلاح نژاد,اصلاح نژاد,بيماريها وافات زنبورعسل,بازديد كندو و نگهداري,تجهيزات زنبورداري,لغات انگليسي زنبورعسل,اخبار و متفرقه,
شكل شناسي و فيزيولوژي,تغذيه زنبورعسل وزمستان گذراني

مدیر انجمن: mellifera

نمایه کاربر
mellifera
مدیر سایت زنبورعسل ایران
مدیر سایت زنبورعسل ایران
پست: 4166
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۵ آذر ۱۳۸۹, ۱۲:۰۰ ق.ظ
محل اقامت: آذربایجان شرقی-مرند
تشکر کرده: 4565 دفعه
تشکر شده: 2800 دفعه
تماس:

تغییرجهت دادن شانها در کندوهای بومی ( سبدی )

پست توسط mellifera »

[JUSTIFY]زنبورداری سنتی در چورس

زنبورداری بومی در ایران – آذربایجان غربی

تغییرجهت دادن شانها در کندوهای بومی ( سبدی ) سرد وگرم کردن کندو

چکیده مطلب :

زنبورداری ایران درحال حاضربصورت سنتی – مدرن مدیریت می شود ,و بتدریج بخشی ازمطالب و اصطلاحات زنبورداری قدیمی یا سنتی فراموش می شود سمبل زنبورداری سنتی کندو های لوله ای سبدی یا کوزه ای و تنه درختی می باشد که البته درگذشته کتابهایی در مورد زنبورداری سنتی و سبدی نوشته شده است اما این مطالب از زبان متخصصین دانشگاهی فن زنبور داری یا کارشناسان ادارات ذیربط بوده است . و نوشته هایی ازخود زنبورداران دیده نشده است . بنده تا حد توان درمورد کندو های سنتی سبدی مطالبی ارایه کرده ام ودراین مقال به مواردی دیگر اشاره خواهم کرد . باید بگویم که زنبورداران حرفه ای سبدی به تدریج تعدادشان کم می شود اگر چه این زنبورداران سبدی اطلاعات بیشتری در سینه دارند اما باید اذعان کنم که درنوشتن و یادگاری کردن این دست مطالب قدمی برنمی دارند وبنابرین به نظر می آید بنده منشی فرهنگ زنبورداری سنتی محسوب می شوم و آن را یادگاری اش خواهم کرد و یادگارگذاشتن فرهنگ زنبورداری سنتی و اینکه مردم قدیم چقدراز زنبورداری می دانستند ارزش وقت صرف کردن را دارد .

ابتدا این سئوال پیش می آید که اساس کار آقای دادان که ابداع کندوی جعبه ای یا مدرن کار او بوده است چیست ؟ و الگوی تبدیل کندوهای بومی به مدرن چه بوده است ؟

دانشمندان حشره شناس متوجه شده اند که فاصله ای که زنبوران یک کندودر هنگام بافتن دو شان باقی می گذارند یک عددی ثابت وچیزی بین 7 تا 8 میلیمتراست واگرما دربهارعمدا فاصله دو شان یا قاب ( چهار چوب – رامکا )را از مقدارطبیعی آن کم یا زیاد کنیم این تغییر بدون پاسخ نخواهد ماند مثلا اگرفاصله دو شان را 16 تا 20میلی متر بکنیم زنبوران درمیان این دوشان قبلی یک شان جدید درست خواهندکرد ( موم هرز می بافند ) و اگر فاصله دو شان را کوچکتر از7 یا 8 میلیمتر بکنیم زنبوران این فاصله را با موم ( بره موم ) پرخواهند کرد ( یعنی در کمتر از این فاصله نمی توانند موم ببافند . پس نتیجه می گیریم که زنبوران درخانه سازی خود حریمی دارند که خود آنرا رعایت می کنند.

به نظرخود بنده این فاصله بین دو شان مقداری است که دو زنبور که روی دو شان مجاورقراردارند و پشت شان به یکدیگراست می توانند هرکدام روی شان مجاورحرکت و فعالیت روزانه بکنند بطوریکه یکی مزاحم آن دیگری نشود مثلا درروی شان شماره 1 زنبورپرستاری مشغول به تغذیه نوزادان و سرکشی به حجره ها می باشد درهمان حال زنبوردیگرروی شان شماره 2 درحال تخلیه شهدی است که ازگلها آورده است وبدون اینکه مزاحم یکدیگر شوند. لذا دادان با پی بردن به این راز تغییر ناپذیر توانست چهارچوبها را با فاصله مورد نظر ساخته وکندوی مدرن را شکل دهد . حال دانشمند دیگری بعد ها فرم کندوی دادان را تغییر داد و آنرا به قابهای کوچکتری در آورد تا حمل و برداشتن آنها آسان باشد که به نام خود او " لانگستروت " معروف شد . که در ایران به نام کندوی مدرن یا جعبه ای و یا کشاورزی خوانده می شود .

کندوی سرد یا گرم

درکتاب اطلس زنبورعسل کندوها به دونوع تقسیم بندی شده وشکلهای آنرا نیز کشیده اند البته این تقسیم بندی درمورد کندوهای مدرن دادان یا لانگستروت می باشد . برای اینکه گرمای داخل کندو حفظ شود زنبوردارمی تواند شان کندو های خود را موازی با سوراخ پرواز بچیند به طوریکه زنبوروقتی داخل کندومی شود بدون برخورد با مانعی از لای دو قاب مجاور می تواند تا انتهای کندورا طی کند ( در کندوی سبدی به این حالت تیره می گویند ) اما وقتی قابها عمود بر شانها است (کندوی گرم )بطوریکه زنبوری ازبیرون وارد کندو شود به مانع ( شان ) برخورد می کند ( در کندوی سبدی به این حالت راسته می گویند ) و همچنین در کندوهای سرد تهویه ای که کندو انجام می دهد راحت تر است و برعکس در کندوی گرم سخت تر است .

تنها اشاره ای که در این مورد ( کندوی سرد و گرم ) شده است در اطلس زنبور عسل است و غیر از آن بنده درهیچ کتابی ندیده ام و این مطلب تداعی شد که درکندو های سبدی خود زنبوران کندو گرم یا سرد بودن را تعیین می کنند .

و در ایران تا آنجا که میدانم قبل از بنده هم کسی در مورد کسی بحثی نکرده است به عبارت دیگر این جانب اصطلاح کندوی گرم و سرد را در کندوهای سبدی بومی سازی کرده ام

البته نوعی دیگر نیز بین این دونوع وجود دارد که زنبورداران سنتی به آن "نرمه" می گویند و آن جهت شان نه عمود و نه موازی سوراخ پرواز است و حالتی مابین این دو است و آن جهتی است که شانها بصورت مورب بافته می شود که می شود گفت که کندو نه گرم است و نه سرد و حالت میانه است .

اما اینکه چرا زنبوران یک کندو آن را گرم طراحی می کنند معلوم نیست اما می توان گفت که کندو های با جمعیت زیاد ترجیح می دهند کندوی سرد درست کنند ( موم را تیره ببافند ) و کندوهای متوسط کندوی گرم را ترجیح می دهند ( راسته ببافند ) . حال این راسته بودن و تیره بودن یا نرمه ( مورب ) چه محسناتی و معایبی دارند ؟

بریدن شانهای سبدی راسته بسیار راحت است و در عین حال زنبورها در اثر نوک چاقو کشته نمی شوند

به شانها لطمه ای نمی رسد و بعد از بریدن شان و بیرون آوردن آن زنبوران از آن براحتی جدا می شود و در ظرف حلبی براحتی چیده می شود و اگر با حوصله و در ظرف مناسبی چیده شود خیلی زیبا و ویترینی می شود در حالیکه شانهای تیره شبیه شانهای چهار چوبه می باشند و چون از ابتدای سبد تا انتها ادامه دارند بریدن آن سخت است و بیرون آوردن آن سخت تر که از چند جا می شکند و از زیبایی عسل می کاهد و از جاهایی که شان می شکند عسل جاری می شود و زنبوران روی شان در آن غرق شده و تلف می شوند .

حال زنبورداران حرفه ای قدیمی بتدریج که کندوی سبدی موم می بافند شانها را بتدریج کج کرده و تیره را به نرمه و یا اگر بتوانند به راسته تبدیل می کنند . و حتی تعدادی از زنبورداران با حوصله خود تکه ای از شان قبلا بافته شده را بصورت راسته به بخش جلویی کندو ی سبدی می چسبانند و به این ترتیب زنبوران را وادار می کنند که راسته بافی کنند . و لی بعضی مواقع زنبوران از او ÷یروی نکرده و همان تیره کار می کنند . در روزهای آینده عکسهایی را از این حالات مشاهده خواهیم کرد و حتی خم کردن شانهای تیره را .

حتی در مورد بره موم ( صمغ و شیره ی درختان ) هم و نحوه بکار گیری زنبوران از نزادهای متفاوت مطالبی را عرضه خواهیم کرد .



اما غیر از پر نفوس یا ضعیف بودن کلنی عوامل دیگری از جمله فرم داخل کندوی سبدی ؛ نحوه شکل چوبهای روزی ( چوبهایی که توسط زنبوردار و در قسمت قدامی کندو و به هدف استحکام و بافت موم در شروع به کار کندو قرارداده می شو) و کلمه روزی منظور عسلی که برای ذخیره زمستانی در نظر گرفته می شود .
[/JUSTIFY]


نمایه کاربر
soltan
عضو جدید سایت زنبورعسل
عضو جدید سایت زنبورعسل
پست: 1
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۰, ۱۱:۲۰ ب.ظ
تماس:

Re: تغییرجهت دادن شانها در کندوهای بومی ( سبدی )

پست توسط soltan »

با سلام لطفا منابع و صاحب مطلب را هم معرفی نمایید
نمایه کاربر
mellifera
مدیر سایت زنبورعسل ایران
مدیر سایت زنبورعسل ایران
پست: 4166
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۵ آذر ۱۳۸۹, ۱۲:۰۰ ق.ظ
محل اقامت: آذربایجان شرقی-مرند
تشکر کرده: 4565 دفعه
تشکر شده: 2800 دفعه
تماس:

Re: تغییرجهت دادن شانها در کندوهای بومی ( سبدی )

پست توسط mellifera »

soltan نوشته شده:با سلام لطفا منابع و صاحب مطلب را هم معرفی نمایید

با سلام از وبلاگ يكي از دوستان استفاده كردم.به ايشون هم پيغام دام تا عضو سايت بشن تا به نام ايشون تغير نام بدم ارسال كنندرو.تا حالا كه پيغامي نزاشتن. تصویر
موضوع جدید ارسال پست

چه کسی حاضر است؟

کاربران حاضر در این انجمن: کاربر جدیدی وجود ندارد. و 28 مهمان