بررسی گاو از نظر جانور شناسی :

گاو شيري،گاو گوشتي،گاوميش،گوسفند،اسب،شتر،بز،حيوانات خانگي

مدیر انجمن: mellifera

نمایه کاربر
mellifera
مدیر سایت زنبورعسل ایران
مدیر سایت زنبورعسل ایران
پست: 4166
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۵ آذر ۱۳۸۹, ۱۲:۰۰ ق.ظ
محل اقامت: آذربایجان شرقی-مرند
تشکر کرده: 4565 دفعه
تشکر شده: 2800 دفعه
تماس:

بررسی گاو از نظر جانور شناسی :

پست توسط mellifera »

بررسی گاو از نظر جانور شناسی :
رده بندی جانورشناسی گاو به شکل زیر است :
سلسله حیوانات که به 21 شاخه تقسیم می شود. Animal Kingdom
Phylom Chordata
زیر شاخه مهره داران Subphylom Vertebrat
رده پستانداران که حیوانات خونگرم ،بدن پوشیده از مو و بچه زا هستند.
Class mamalia
راسته سم داران Order artiodoctyla
معده چهار قسمتی دارند و تعداد دندانها کاهش یافته با دندانها نیش حذف شده بالایی
Suborder ruminantia
خانواده نشخوار کنندگانی که شاخهای میان تهی و بدون انشعاب و تقریباً اکثراً واجد کیسه صفرا هستند. Family Bovidae
تمام گاوهای دنیا جز این جنس هستند. تمام گاوها و گاومیش ها را در بر می گیرد.
Genus Bos
گونه های Species جنس Bos شامل:
گاوهای بدون کوهان امروزی مثل گاوهای مدرن امروزی (گاوهای گوشتی و شیری بدون کوهان) Bos Taurus
گاوهای واجد کوهان منشا گرفته در هندوستان ، گوش های بلند افتاده ، صدای زوزه کنان یا خوک وار دارند معروف به زبو Zebu Bos indicus
Gayr در هند و جنوب شرقی آسیا که به آن gayal یا mithon هم می گویند که اهلی است. Bos frantalis frantalis
Gayr وحشی- گاو بزرگ هندوستان و جنوب شرقی آسیا
Bos frantalis gaurus
به Bison هندوستانی معروف است از آن Bison برمه ای هم موجود است با نام B.g.readei رنگ قهوه ای تا سیاه دارند و پاهای زرد کم رنگ.
Bos gaurus gaurus
Banteny اهلی شده ماده ها قهوه ای و نرها سیاه هستند با کپل به هم پیوسته و ساقهای سفید با نام tsaine هم خوانده می شود. مال هند و جنوب شرقی آسیا است.
Bos javanicus
Banteny وحشی گاو جنوب آسیا Bos banteny
Yak (یاک)اهلی شده هندوستان و مرکز آسیا Bos grynniens grynniens
Yak (یاک) وحشی که تنها چند راس از آنها باقی مانده است .
Bos grunniens mutas
گاومیش وحشی آمریکای شمالی معروف بهBison آمریکایی Bos bison
گاو میش اهلی هندوستان Bos bubalus
Kou-pery گاو وحشی و اهلی شده در کامبوج، خاکستری با ساق سفید در جنگلهای هندوچین زیست می کند . Bos Sauveli(Bibos)
Bovine ←اطلاق می شود به گاو،Bison،گاو میش،Yak گاو تبتی و انواع گاو.
Cow ←هر ماده بالغ bovine .
Heifer ←تلیسه،گاو ماده که هنوز گوساله ای متولد نکرده است .
Steer←نر اخته شده bovine .
Doggie ←گوساله از مادر جدا شده یا بدون مادر پرورش می یابد.
Bull ←هر Bovine نر بالغ .
Calf ←گوسالهcalves .
Cattle←اسم جمع است به حیوانات bovine اطلاق می شود.
Ox←جمع آن Oxen از هر عضو خانواده bovine نر اخته شده جنس Bos .
udder←پستان
منشا گاو :
گفته می شود همه گاوهای شیری و حتی گوشتی از گاو وحشی اوراک (aurochs)یا Bos primigenivs به وجود آمده اند . گاو وحشی ، رنگ آن قهوه ای تیره تا سیاه است شاخها جلو آمده با انحنا که به صورت ساز چنگ در آمده باشد دارد. انواع مختلف آن عبارتند از: B.P.primigenius (اروپا) ، B.P.optisthonomus (شمال آفریقا) ،B.P.namadicus (آسیا) می باشد . آخرین باقیمانده آن در 1627 آخرین باقیمانده آن در لهستان از بین رفته است. گاوهای زبوZebu به شکل وحشی شناسایی نشده -اند پس عقیده بر این است که از B.P.namadicus منشا گرفته اند . گاوهای شیری مدرن اروپایی احتمالاً از گاو وحشی اروپایی (Bos primigenius)منشا گرفته اند. اکثر دامهای که امروزه توسط انسان پرورش داده می شوند در دوران نئولیتیک (پارینه سنگی) اهلی شده اند .البته اهلی شدن سگ به دوران پالئولتیک (عصر حجر قدیم یا کهنه سنگ ) بر می گردد . ابتدا سگ ،بز و گوسفند اهلی شده اند و سپس ماکیان و بعد از همه آنها گاو اهلی شد . به نظر می رسد که گاو در حدود 8500 سال قبل در دوران عصر حجر (سنگ) (Stone age )از گاو وحشی اروپا B.primigenius که تا سال 1627 آخرین بقایای آن زندگی می کردند اهلی شده باشد .به نظر می رسد گاو Zebu یا Brahma که Bos indicus هستند همان زمان یا کمی قبل تر یا بعدتر در جنوب آیا اهلی شده باشند گاو برای انسان موجود ترسناک بود چرا که ارتفاع جدوگاه آن به 2 متر می رسید.به نظر می رسد ابتدا برای نیروی کار اهلی شده باشد و بعد ،از شیر آن استفاده شده است چرا که شیر بسیار بیشتری نسبت به بز و گوسفند تولید می کرده است و سپس برای گوشت مد نظر بوده است . گاوهای مدرن امروزی به دو گونه تقسیم می شوند Bos Taurus و Bos indicus .
پرورش نژادهای اهلی به شکلی که جهت تولید از آنها استفاده شود در انگلیس ، در شمال اروپا و در کانال ایسلند در حدود اواسط 1800 شروع گردید و اکثر نژادهای مدرن با خصوصیات شبیه گاوهای امروزی در نیمه دوم این قرن شکل گرفتند . در سال 1814 اولین انجمن پرورش دهندگان نژاد گاو گرنزی تشکیل شد. سپس در سال 1833 برای جرزی، در سال 1873 برای هلشتین ، در سال 1877 برای ایرشایر و در سال 1911 برای براون سوئیس تشکیل جامعه دادند . با تشکیل این انجمن ها ، دارندگان یک نژاد گاو شیری با هم همکاری کرده و دانش خود را در زمینه تغذیه ، پرورش، اصلاح ، مدیریت و کنترل بیماریها بالا بردند و نتیجه آن پرورش بهتر گاو شیری و تولید بیشتر شیر بود . هم اکنون در دنیا حدود 274 نژاد مهم شناخته شده است که این نژادها واریته و تیپ های مختلف دارند که به عنوان نژاد تلقی نمی شوند . گاوهای شیری نژادهایی هستند که مقدمتاً برای تولید شیر اصلاح و بهبود یافته اند . به طور اختصاصی گاوهای شیری لاغر ، با استخوان بندی مناسب و با پستان بزرگ هستند .آنها نیاز دارند تا توانایی تولید مثل و جفت گیری منظم داشته باشند و پستان شان پاندولی نشود و پاهای قوی برای راه رفتن و خوراک خوردن داشته باشند .
انتخاب نژاد برای شروع به پرورش و تاسیس و ایجاد گله :
از جمله موارد مهم که در حال حاضر می تواند در انتخاب نژاد موثر باشد این است که آیا تولید شیر زیاد مهم است و یا ترکیب اجزاء شیر مهمتر از تولید شیر بالا است . لذا در این مورد می تواند نژادهای گوناگون پاسخ های متفاوتی از نظر اقتصاد تولید نشان دهند . در مناطقی مثل استرالیا و نیوزیلند که تولید گاوهای شیری کاملاً وابسته به مرتع و چراگاه است، باید نژادهایی را انتخاب نمود که علاوه بر تولید شیر یا شیر با کیفیت قدرت چرای بالایی داشته باشند و یا نژادهای اروپایی به شرایط گرمسیری و نیمه گرمسیری حساس هستند و آداپته نمی شوند در اینگونه موارد مثل (دو مثال)آورده شده معمولاً از تلاقی نژادهایی که از قدرت سازش و چرای بالا برخوردارند مثل تلاقی با زبو(Zebu) استفاده می کنند و خون زبو را وارد نژاد می کنند و بعد دوباره با نژاد اروپایی تلاقی می دهند و این تلاقی را تکرار می کنند.
مشکلات تولید مثلی به خصوص سخت زایی نیز بر انتخاب نژاد موثر است. نژادهای سنگین و نژادهایی که افزایش وزن سریع دارند مطلوبترند چون : 1- گوساله های نر پروار می شود و بر درآمد مزرعه موثر است . 2- گاوها در انتهای دوره اقتصادی مفید ، از لاشه با ارزش تری برای تولید گوشت برخوردارند.
مسلماً هر گاوداری ترجیح می دهد گاوهای برتر از نظر ژنتیکی و فنوتیپی را پرورش دهد و گاو خوب را نگهداری و پرورش دهد چون راندمان بهتر و درآمد بهتری حاصل می شود.
چون گاوهایی برای شروع باید خریداری نمود ؟
برای تاسیس گاو شیری گاو را به سه روش می توان تهیه نمود :
1- خرید گاو شیری 2- خرید تلیسه 3- خرید گوساله
در خرید گاو شیری ملاک انتخاب گاوهای شیری پر شیر بر اساس رکورد های پدر ، مادر ، فرزندان ،... در رکورد های خودش است . در این روش به سرمایه اولیه بالایی نیز است. در خرید تلیسه از روشهای معمول خرید تلیسه های آبستن است . در این روش باید تلیسه ها را انتخاب نمود و برای سیستم پستانی و شکل و فرم پستان و رشد پستان باید به پستان مادر آن را بررسی نمود . در خرید گوساله که کم هزینه ترین روش است در همه موارد باید برنامه واکسن و غیره را بدانیم .

نژادها :
ایرشایرAyr shire
1 – قبل از سال 1800 در ایالت ایر(Ayr) اسکاتلند منشا گرفته است .
2 – ایرشایرها قرمز و سفید هستند و ایرشایرهای خالص تنها گوساله قرمز و سفید تولید می کنند . رنگ قرمز آن ،قرمز قهوه ای چوب است از خیلی روشن تا خیلی تیره متغییر است . در بعضی گاوهای نر رنگ چوب آن خیلی تیره است به صورتی که در زمینه سفید به رنگ سیاه به نظر می آید . الگوی رنگ آن از تقریباً تمام قرمز تا تقریباً تمام سفید تغییر می یابد .
3 – برای سالهای زیادی شاخ حیوان شاخص نژادی آن است شکل زیبایی دارد حدود یک فوت یا بیشتر درازا دارد انحنای رو به بیرون خوش تراش دارد سپس بالا می رود و اندکی به پشت مایل می شود ولی اخیرا گوساله های ایرشایر شاخ سوزی شده و یا فاقد شاخ می گردند .
4 – نژاد متوسطی است و حدود 200/1 پوند وزن دارد .
5 – گاو قوی است و گاو مناطق ناهموار است به سادگی به تمام سیستمهای مدیریتی آداپته می شود .کمتر نژادهای دیگر شیری می توانند قابلیت ایرشایر را برای مصرف علوفه خشبی تحت شرایط سخت تغذیه ای یا محیطی داشته باشند . نژاد ایرشایر در شرایط مرتعی به خصوص در مراتع فقیر نسبت به نژادهای دیگر اصیل شیری بهتر عمل می کنند . و برای نگهداری خود در شرایط بد محیطی به کنسانتره کمتری احتیاج دارند .
6 – رکورد واقعی ایرشایر 000/12 پوند شیر که با 9/3 % چربی است ولی به شرایط مدیریتی و تغذیه ای خوب ، عالی پاسخ می دهد به طوری که به راحتی شیر آن به 000/17 پوند و تولید چربی 700 پوند در سال می رسد و آنهایی که تولید بالا دارند 000/20 پوند می رسد . از لحاظ چربی شیر متوسط است . رکورد جهانی جدید ایرشایر اخذ شده در مزرعه Bett's Ida در 305 روز شیردهی با دو بار در روز شیر دوشی 170/37 پوند شیر و 1592 پوند چربی بوده است . این نژاد در طی 365 روز می تواند 000/41 پوند شیر و 1800 پوند چربی تولید نماید .
7 – گوساله های ایرشایر نیرومند هستند .لاشه ایرشایر چربی زرد ندارد تا ارزش لاشه کم شود . وزن گوساله ها 31 – 36 Kg است . برای تولید گوشت دارای ارزش متوسطی هستند چرا که خیلی سریع چاق می شوند و دارای چربی سفیدند .
8 – وزن بدن نرها هنگام بلوغ 839Kg و ماده ها 544 Kg می باشد .
9 – نژادی است که از لحاظ تیپ شیری مورد توجه است .

گرنزی Gaernsey
1 – از جزیره کوچک گرنزی در کانال بین انگلیس و فرانسه نزدیک سواحل فرانسه منشا گرفته است .
2 – در حدود 960 بعد از میلاد تلاقی بین بهترین خون گاو انگلستان Brindles Norman که اغلب با نام Alderneys شناخته می شود با نژاد Farment Duleon فرانسه به وجود آمده است .
3- نژاد متوسط اندازه است .گاوهای نر 700 – 800 Kg و گاوهای ماده 450 -600 Kg وزن دارند .
4 – برای تولید چربی شیر بالا و پروتئین شیر بالا با غلظت های بالای بتا کاروتن شیر شناخته شده است .این نژاد در حالی شیر با کیفیت بالا تولید می کند که حدود 20 -30 % خوراک کمتری بازای شیر تولید شده نسبت به نژادهای شیری بزرگتر مصرف می کند .انجمن گرنزی آمریکایی در سال 1992متوسط تولید این نژاد را 667/14 پوند شیر و 659 پوند چربی و 510 پوند پروتئین اعلام کرد .
5 – فاصله گوساله زایی کمتر و تلیسه در سنین پایین تر از نژادهای بزرگتر اولین گوساله را به دنیا می آورد .
6 – این نژاد فاقد ژنهای مغلوب نا مطلوب است و سازش پذیری خوبی با شرایط گرم دارد . چرا کننده عالی است و تولید شیر آن می تواند بر اساس مرتع باشد و به کنسانتره نیاز ندارد .
7 – گرنزی دیرتر از جرزی بالغ می شود ولی شیر آن نسبت به جرزی زودتر است (به خاطر مقدار بیشتر بتا کاروتن ) .
براون سوئیس Brown swiss
1 - این نژاد در سوئیس منشا گرفته است و کشور سوئیس از بزرگترین تولید کننده های پنیر است . این نژاد در ایالت Schwyz سوئیس منشا گرفته است و نام آن Brown Schwyzer بود که بعدها چون این نژاد Size یا اندازه کوچک داشت ( Lacking size) نژاد Pinzguar که ظاهراً نژاد بومی اتریش بود برای اصلاح تلاقی یافت و به نظر می رسد نژادهای دیگر نیز برای اصلاح با آن تلاقی یافته باشند ولی مدارک مستدل در اختیار نیست .
2 – این نژاد به روسیه ، ایتالیا، آلمان و آمریکا و نیوزیلند و استرالیا ، ایران و دیگر نقاط جهان صادر شده است و به خوبی با شرایط همه کشورها سازش یافته است .
3 – کشور سوئیس 8 میلیون هکتار زمین قابل استفاده دارد که نیمی از آن برای علوفه خشک و مرتع استفاده می شود در ماههای تابستان گله های شیری به سمت مناطق کوهستانی می روند و از علوفه مرتعی و یونجه به اندازه کافی چرا می نمایند . پس این نژاد از قدرت چرای بالای برخوردار است .
4 – رنگ نژاد قهوه ای یا قهوه ای روشن است و در قسمتهای جلویی و عقبی (Fore'& Hindquarter) حیوان تیره است . اغلب آنها در قسمت پشت و زیر شکم رنگ روشن یا خاکستری روشن دارند .
5 – وزن نرها 907 Kg و ماده ها 635 Kg می باشد . وزن در 17 ماهگی 500 Kg می رسد .
6 – به خاطر اندازه بزرگ و چربی سفید بدن برای پروار بندی و Veal مناسب است .
7 – رام و کمی لج باز ، دیر بالغ می شود و اوج تولید را نیز نسبت به نژادهای دیگر دیرتر به دست می آورد .
8 – در 18 – 19 ماهگی اولین جفت گیری یا تلقیح انجام می گیرد .

جرزی Jersey
1- در جزیره جرزی ،جزیره کوچک بین کانال انگلیس و فرانسه منشا گرفته است .
2- یکی از قدیمی ترین نژادهای شیری است حدود تقریباً 6 قرن است که نژاد خالص آن شناخته شده است .
3- در گذشته گاوهای جزیره جرزی به نام Alderney شناخته می شوند که بعداً به نام جرزی خوانده شدند .
4- سازش پذیری این نژاد باعث شده در تمام دنیا یافت شود . از کانادا گرفته تا افریقا و نقاط دیگر مانند ژاپن ، استرالیا و نیوزیلند و دانمارک و غیره پراکنده اند .
5- گاو کوچک جثه است وزن 900 پوند دارد و دامنه وزنی بین 1200 – 800 پوند دارد، گاوهای نر دامنه وزنی بین 1800 – 1200 پوند دارند گاوهای نر با این که کوچک هستند ولی در مقایسه با نژادهای دیگر بی نهایت ماهیچه ای ترند .
6- نژاد مدرن جرزی تیپ شیری عالی ندارد ولی در مقایسه با دیگر نژادها ، شیر بیشتری بازای هر پوند وزن بدن تولید می کنند . اکثراً جرزیها بیشتر از 13 برابر وزن بدن خودشان در هر دوره شیردهی شیر تولید می کنند . تاکید بر روی شیر تولیدی و پایین بودن تغییر میزان چربی شیر این نژاد باعث شده است که بر افزایش اندازه و وزن و ظرافت حیوان تاکید شود به طوری که امروزه گاوهای این نژاد از نظر اندازه بزرگتر هستند . نتاج آنها برای تیپ شیری قابل قبول نیستند ولی برای بهبود تولید مناسب و مطلوب هستند .
7- آراستگی و ظرافت قابل توجهی در سر و شانه ها دارند . خط بالایی راست و مستقیم .
8- نسبت به نژادهای شیری دیگر زودتر بالغ می شوند و اوج تولید شیر را زودتر کسب می کنند .
9- شیر آنها زرد رنگ است به خاطر کاروتن بالا و چربی بدنشان نیز زرد رنگ است .
10 – رنگ در جرزی ممکن است از خاکستری خیلی روشن یا موشی تا خیلی تیره رنگ ،بچه گوزن یا متمایل به سیاه تغییر نماید . همه جرزیها چه ماده چه نر در ناحیه pin و سرها و شانه ها نسبت به بدن تیره تر هستند .
قرمز دانمارکی Danish Red
1- از جزایر سواحل دانمارک منشا گرفته است .
2- از تلاقی نژاد Slesvig قرمز شمال ، با Angeln و Ballum همراه با تلاقی با نژادهای بومی اصلاح و بهبود شده است . در سال 1970 خون براون سوئیس نیز به این نژاد وارد شده است .
3- در سال 1960 ، 61 % نژادهای دانمارک از این گاو بود ولی اکنون با جایگزینی Holshtin – frizian آلمانی هم اکنون 20 % گاوهای دانمارک را این نژاد تشکیل می دهد.
4- وزن گاوهای نر Kg 1000 و ماده ها Kg 660 ، شکل و ریخت تیپیکال شیری دارند .
5- رکورد این نژاد در سال 1977 تولید شیر 5240 Kg و چربی شیر 17/4 % بود.
6- اولین نوزاد در 27 ماهگی به دنیا می آید . فاصله بین دو زایش 12 ماه است و 7/2 % دوقلوزایی دارند .
7- وزن گوساله ها 43 – 38 Kg است .

شورت هورن شیری Milking Shorthorn
1- یکی از قدیمی ترین نژادهای شناخته شده در جهان ، در شمال شرقی انگلستان در Tees Riverw منشا گرفته است و به نام Durham نیز شناخته می شود ( بیشتر در گذشته ) این نژاد Durham برای گوشت ،شیر ، کار مطلوب بود .
2- یک نژاد دو منظوره که از نظر تولید گوشت معروف است و بیشترین تعداد این نژاد در انگلیس ، آمریکا و استرالیا می باشد .
3- رنگشان قرمز ، قرمز و سفید یا roan (ابرش) ] مخلوط رنگ قرمز و سفید که از هم قابل تشخیص نباشد ، در دیگر نژادهای شیری این رنگ یافت نمی شود [ هستند .
4- افراد زیادی برای اصلاح این نژاد کار کردند ولی نام های Bates ، Booth ، Cruick Shank مورد توجه است زیرا که Bates و Booth در انگلیس شورت هورن شیری را اصلاح کردند و Cruick Shank اسکاتلندی شورت هورن گوشتی را به وجود آورد .
5- طول دوران شیرواری طولانی دارند و در انتهای شیرواری یعنی پس از کاهش شیردهی می توان به قیمت خوبی به لحاظ گوشت به فروش رساند .
6- گوساله زایی منظم دارد و هر سال یک گوساله به دنیا می آورد و گوساله سالم و سرحال و سریع رشد می کنند و در موقع زایمان وزن کم گوساله 34 تا 36 Kg باعث آسان زایی می شود .
7- وزن حیوانات بالغ نر 900 – 750 Kg و ماده 750 – 550 Kg است .
8- مدیریت آسان و اقتصاد راحت تولید از مشخصات این نژاد است .

نژادهای معروف نروژ :
نژاد تلمارک Telmark
1- یک نژاد دو منظوره که دو طرف بدنش قرمز است و خط پشتی روی پستان ، جلو سینه شکم دست و پا سفید است .
2- یکی از قدیمی ترین نژاد نروژ است و در مناطق کوهستانی جنوب شرقی نروژ یافت می شود و چرا کننده قابل با تولید شیر کافی با جیره حاوی علوفه بالا است .
3- وزن این گاوها دامنه ای از 500 – 400 Kg دارد .
نژاد قرمز نروژی Norwegian Red beg
1- در سال 1961 از تلاقی Trodheim قرمز × Stland قرمز بی شاخ به وجود آمده است در سال بعد کراس Dole هم به آن وارد شد . سپس خون ایرشایر ، قرمز و سفید سوئدی ، فریزین و هلشتین هم به آن وارد شده است .
2- این گاو 98% گله های ملی نروژ را تشکیل می دهد .
3- رنگشان قرمز و یا قرمز و سفید است و رنگ قرمز به صورت تکه تکه در بدن وجود دارد .
4- ماده ها Kg 495 و نرها Kg 900 است .
5- تولید شیر سالانه Kg 5804 دارند .
نژاد کری Karry
1- منشا آن بر می گردد به شورت هورن celtic که 2000 سال قبل از میلاد به ایرلند آورده شده است .
2- نژاد کوچک جثه و وزن گاوها 1000 – 780 پوند است .
3- رنگ اکثراً سیاه دارند .
4- استخوان بندی مناسب و شاخ دارند .
5- تولید شیر به طور متوسط 8000 – 7000 پوند و به بیش از 10000 پوند در شرایط مناسب می رسد با بیش از 4 % چربی .
6- نژادی سخت با طول عمر زیاد و اغلب تا 15 – 14 سالگی مرتب گوساله زایی دارد .
ایله وارا Illawarra
1- در استرالیا در حدود جنوب سیدنی منشا گرفته است .
2- از تلاقی نژادهای شاخ بلند دورهام ، شاخ کوتاه دورهام ، لینکلن های قرمز ، ایرشایرهای قرمز و جرزی به وجود آمده .
3- رنگ کاملاً قرمز با لکه های کوچک در زیر شکم و یا رنگ Roan (ابرش) هستند . 4- بعضی گاوها به طور متوسط 40 لیتر در روز تولید دارند ولی در 300 روز به طور معمول 1000 لیتر شیر تولید می کنند .
5- پستان با ظرفیت و با اتصال خوب به بدن و با Teats(سر پستانک های ) بلند حدود 65 – 75 mm می باشند .
6- در جلوی بدن سبک ولی هر چه به پشت حیوان پیش می رویم بدن عمیق و پهن می شود.
7- به هر شرایطی آداپته می شود و از زیر صفر تا بالای 40 درجه سانتیگراد را تحمل می کند .
8- آسان زایی دارد هر 12 ماه به طور منظم یک گوساله تولید می کند و در 2 سالگی اولین گوساله را به دنیا می آورند .
نژاد بی شاخ سوئدی Swedish poll
1- منشا آن کشور سوئد است .
2- سن در اولین زایش 26 ماهگی و وزن گوساله در موقع تولد 32- 28 Kg است .
3- رنگ آن سفید با لک های قرمز است .
4- درصد چربی شیر آن 3/5 – 5/4 است .
کانادین Canadienn
1- از تلاقی نژادهای وارد اتی در قرن های 16 و 17 از نورماندی و انگلیس سنتز شده و به خوبی با شرایط کانادا آداپته شده است .
2- دامنه وزنی 1100 – 1000 پوند دارند .
3- سیاه یا سیاه قهوه ای هستند . در پستان ، شکم و سینه سفید هستند .
4- خوب چرا می کنند و بدن کنسانتره تولید بالایی دارند .
5- گوشت آن ماهیچه ای و به لحاظ استخوان های سبک راند مان لاشه خوبی دارند .

گاوهای کشورهای دیگر نیز وجود دارند که شاخص ترین آنها عبارتند از :
1- در بلغارستان تاکید روی گاو شیری دو منظوره است نژاد معروف آن اسکرز است .
2- در مجارستان گاو خالدار مجاری Hangarian spotted مورد توجه است .
3- در اتریش گاو خاکستری Gray Cattle .
4- در بلژیک گاو با خالهای آبی Pie Blue که 8900 پوند شیر با چربی 4% تولید می کند .
5- گاو آلمان Dutch B elted ( laken uelder ) که یک گاو سیاه سفید معروف آلمان است .
6- دوون شیری Milking Devon که در انگلیس منشا گرفته در Devonshire شمالی منشا گرفته است .
7- در ایتالیا نیز Chiamina که گاو گوشتی خوب است .

نژادهای ایرانی

نژاد گلپایگانی ← شهرستان گلپایگان در جنوب اراک و در شمال اصفهان و فریدن در غرب بخش میمه از شهرستان کاشان و در شرق الیگودرز از شهرستان بروجرد است . این نژاد در تمام مناطق ذکر شده و حتی تا کرمان و یزد نیز وجود دارد . نژاد گلپایگانی در حدود 110 cm قد و 250 Kg وزن ، صورت کشیده ، حدقه چشم کمی برجسته ، طول صورت در حدود 40 cm ، شاخ غیر مشخص ، گردن کوتاه ، غبغب کوچک ، پشت کمی فرو رفته، لگن تنگ ، کفل کشیده ، دست و پاها ظریف ، پستان خوب و حجیم ، پوست نسبتاً ظریف ، موها کوتاه ، رنگ سیاه ، ( خاکستری ، زرد ، قهوه ای ) ( بور ، قرمز ، گاهی ابلق ) ، سن در نخستین باروری 18 ماه ، طول دوره آبستنی 303 – 267 روز ( میانگین 284 ) ، سن اولین زایش 5/25 ماهگی ، جثه کوچک ، قدرت دو رگ گیری این نژاد خوب ، چربی شیر 5/5 – 8/4 % ، طول دوره شیردهی 187 – 102 روز در سال با دامنه 31 تا 408 روز، حدود 9/2 تا 4 لیتر شیر روزانه تولید می کند . رنگ پوزه قرمز است . کوهان ندارد . از نظر شیردهی مناسب ، ، کل تولید شیر 721 – 284 Kg در سال با دامنه 31 – 1826 Kg ، طول دوره خشکی 27 – 159 روز با دامنه 47 تا 244 روز است .

نژاد سرابی ← شهرستان سراب بین دو رشته جبال سبلان و بز گوش از جنوب شهرستان اردبیل از مشرق شهرستان سراب ( وجود حدود 50000 راس از این نژاد گزارش شده است) و تبریز در غرب شهرستان سراب واقع شده است .
متوسط ، خوش اندام ، چابک به رنگ ( زرد طلایی تا قهوه ای با انعکاس های طلایی ) و رنگ بچه آهویی است .
سر حیوان تا حدودی طویل cm45 ، گوش ها متناسب با بدن ، شاخ کوچک و کوتاه ، رنگ شاخ سیاه ، گردن لاغر ، سینه عمیق ، فاصله دو دست و پا زیادتر از حد متوسط و تعادل حیوان پایدار است . پشت کمی بر آمده و ارتفاع متوسط در حدود cm 135 ( 112 - 124 ) هم دیده می شود . طول متوسط ) 200 – 180 cm ) ، دور سینه 180 – 150 cm ، وزن هنگام تولد در ماده ها 2/25 Kg در نرها 5/29 Kg ، وزن 18 ماهگی در ماده ها 216 Kg و در نرها 282 Kg ، در ماه 24 وزن ماده ها 276 Kg و وزن نرها 398 Kg می رسد .
پوست پستان ظریف ، سفید ، پستان نمایان ( پستان درشت ) ، طول پستانک ها در حدود 8 – 6 cm .
وزن این نژاد در سن 3 – 4 سالگی ماده ها 500 – 350 Kg است . در نرها 462 – 305 Kg است . میانگین وزن Kg 165 ± 640 ( با دامنه 920 – 550 Kg ).
نژاد سرابی از لحاظ میزان شیر سالانه شهرت دارد . گاوهایی از این نژاد وجود دارند که 21 – 18 لیتر شیر روزانه تولید می کنند ولی در شرایط بد محیطی و در شرایط بومی 4- 3 لیتر شیر تولید دارند . در موسسه حیدر آباد که این نژاد نگهداری می گردد و تا حدودی کار اصلاح نژادی روی آنها صورت گر فته . میانگین تولید شیر 14 لیتر روزانه می باشد و تولید سالانه در ایستگاه حکیمیه وابسته به معاونت امور دام جهاد بالاترین (4907) لیتر در سال و پایین ترین مقدار 7/110 لیتر در سال به دست آمده . گاو سرابی حدود 3 سالگی بالغ شده و چربی شیر 5/5 – 5 % می باشد . میانگین تولید شیر 1894 – 830 لیتر است . تولید شیر روزانه 4/9 – 1/6 لیتر ، طول دوره شیردهی 214 – 137 روز و طول دوره خشکی 210 – 128 روز است . سن در اولین جفت گیری 24 ماهگی و نخستین زایش 6/33 ماهگی . فاصله گوساله زایی 8/12 ماه ، طول دوره آبستنی 8/282 – 1/280 روز است . طول پستان در 5/2 – 3 سالگی 5/34 cm و از 6 سال به بالا 36 cm و عرض پستان از 5/2 – 3 سالگی 3/19 cm و از 6 سالگی 5/21 cm است .

نژاد سیستانی ←در اطراف دریاچه هامون زندگی کرده ، دارای رنگ سیاه ، (سیاه و سفید)، کوهان دار ، بدن مستطیلی شکل ، به نظر می رسد از لحاظ شیردهی ممتاز نباشد و از نظر کار می تواند خوب باشد ، با توجه به خصوصیات نژادهای گوشتی که قسمت جلو و عقب بزرگتر از بقیه جاهای بدن می باشد این گاوها این خصوصیات گوشتی بودن را دارا هستند.
می توانند گوشت خوبی داشته باشند . افزایش وزن بین 900 – 850 Kg که البته رسمی نشد. درصد لاشه بسیار خوب و حدود 64 – 62 % است . گوشت خوش طعم و معمولاً بدون چربی دارند .
قد بلند ، دست و پای کشیده و کم و بیش قوس دار و فرورفته ، پیشانی پهن و برجسته ، پستان کوچک ، پوست لطیف ، کوهان بزرگ ، غبغب پهن و آویزان ، پستان های بزرگ و حجیم ، پستانک ها هم قطر و هم طول (هم اندازه ) ، پوزه بلند و مرطوب ، سینه فراخ ، دم بلند ، گوش های کوچک افتاده ، عموماً بی شاخ ، وزن تولد گوساله ماده 3/23 و گوساله نر 9/25 Kg ، وزن بالغ گاوهای ماده Kg 525 – 315 و وزن نرها Kg 745 – 545 با میانگین 620 kg است . کل تولید شیر 6/0 – 697 لیتر ( میانگین 6/66 – 121 ) لیتر ، طول دوره شیردهی 208 – 1 (11/42 ) روز ، تولید روزانه 23/0 – 44/9 لیتر (47/2 ) است.

گاو دشت یاری ←گاو دشت یاری رنگ بدنشان از کاملاً روشن تا کاملاً سیاه رنگ و نیز دو رنگ دیده می شوند . رنگ بیشتر گاوها قهوه ای روشن با سر و گردن قهوه ای سوخته و همچنین طوسی روشن با سر و گردن تیره است . همه گاوهای دشت یاری کوهان دارند و بیشتر گاوهای نر و ماده دارای شاخ هستند . گاوهای نر بالغ غبغب بلند و پر چین دارند که تا نزدیک زمین ادامه دارد . گوش ها پهن و آویزان بوده و جثه گاوها کوچک و قد آنها کوتاه است . وزن ماده بالغ 281 و نر بالغ 352 kg است . طول بدن ماده 115 و نر 120 cm، دور سینه ماده 151 و نر 163 cm ، ارتفاع قد ماده 118 و نر 130 cm است . تولید شیر روزانه 3/4 kg ، طول دوره شیردهی 244 روز ، سن در نخستین زایش 1/3 سال و فاصله گوساله زایی 1/15 ماه است . عمدتاً در منطقه بلوچستان پراکنده است .


موضوع جدید ارسال پست

چه کسی حاضر است؟

کاربران حاضر در این انجمن: کاربر جدیدی وجود ندارد. و 8 مهمان