عسل ماده غذایى شگفت انگیز و شفابخش
عسل یک واژه عربى و قرآنى است که در فارسى آن را انگبین هم مى گویند و عبارت است از شهد گل ها که زنبور عسل توسط خرطوم کوچک خود آن را مکیده و از راه دهان به کیسه بسیار کوچک خود موسوم به کیسه عسلى وارد مى کند.
وقتى میزان شهد جمع آورى شده به حدود 40 میلى گرم رسید، گل ها را رها کرده و به سمت کندو پرواز مى کند. جالب اینکه براى تهیه یک کیلو عسل، زنبور باید شهد 20 میلیون گل را جمع و به کندو حمل کند. جالب تر این است که زنبور عسل خاصیت ثابت گلى دارد، یعنى تا وقتى که مشغول جمع آورى شهد یک گل است، روى سایر گل ها نمى نشیند.
خواص و مواد موجود در عسل
عسل از قدیمى ترین و نخستین شیرین کننده هایى است که انسان استفاده کرده است و شامل قندهایى چون گلوکز، فروکتوز، مواد معدنى همچون منیزیم، پتاسیم، کلسیم، کلریدسدیم، گوگرد، آهن و فسفات است. در ضمن اینکه ویتامین هایى همچون B1، B2، B6، B3، B5 و C نیز براساس کیفیت و نوع عسل به نسبت هاى متفاوت در آن دیده مى شود.
علاوه بر موارد ذکر شده در حد کمى مس، ید و روى نیز در عسل وجود دارد. به همین جهت در حال حاضر زنبورهاى عسل یکى از بخش هاى اساسى و اصلى اقتصاد کشاورزى سالم به حساب مى آیند. از ویژگى هاى مهم عسل خاصیت میکروب کشى آن است. عسل یک ضد عفونى کننده طبیعى است. تحقیقات انجام شده در سال هاى اخیر نشان مى دهد که گذاشتن آن بر روى زخم ها مانع عفونت مى شود. از آنجایى که عسل حاوى مواد آنتى باکتریایى است مى تواند بخوبى باعث بهبود زخم ها مى شود.
زنبور عسل پیش از رسیدن به کندو در بین راه مقدارى از آب شهد را جذب مى کند و چون شهد گل ها حاوى 50 تا 80 درصد آب است، با این عمل میزان رطوبت عسل را به حدود 17 تا حداکثر 25 درصد مى رساند، یعنى حدودا از هر سه گرم شهدى که زنبور عسل به کندو مى آورد، یک گرم عسل به دست مى آید. البته عسل مناطق شمالى کشور به علت بالا بودن رطوبت هوا از آب بیشترى برخوردار است و لذا آبکى مى باشد، ولى عسل مناطق کوهستانى از آب کمترى برخوردار مى باشد.
زنبور عسل نوعى از آنزیم دیاستاز به نام انورتاز را نیز به شهد اضافه مى کند که این آنزیم به همراه مواد قندى و نشاسته اى که چهار پنجم وزن عسل را تشکیل مى دهند، عامل اصلى متبلور شدن یا شکرک زدن عسل به شمار مى روند. لذا این باور که عسل غیرطبیعى شکرک مى زند صحیح نیست، بلکه دلیل متبلور شدن و رسوب دادن عسل طبیعى وجود دیاستاز و همچنین کربوهیدرات ها مى باشد. دیاستاز، ذرات خیلى ریز عسل را به خود جذب کرده و باعث ته نشین شدن آن مى شود. مقدار گلوکز عسل هر چه بیشتر باشد زودتر متبلور و ته نشین مى شود. این خاصیت فقط در عسل هاى طبیعى و غیر تقلبى دیده مى شود، زیرا تنها عسل هاى طبیعى حاوى دیاستاز هستند. مدت زمان شکرک زدن یا متبلور شدن عسل بسته به نوع گل متفاوت است و حتى در مورد عسل اقاقیا به چهار سال هم مى رسد. در کشورهاى اروپایى عسل سفت شده و متبلور شده را بیشتر مى پسندند.
تشخیص عسل طبیعى و غیر طبیعى از طریق مزه کردن غیر ممکن است بلکه با همه خصوصیات آن را به دقت ملاحظه کرد، اگر مجموعه خصوصیات درست بود و اگر عسل عطر و طعم گل ها را داشت، آن عسل واقعى است. لازم به ذکر است مزه، عطر، طعم، رنگ و بوى عسل فقط مربوط به گل هر منطقه مى باشد و به نژاد زنبور عسل بستگى ندارد. نوع نژاد فقط در پرکارى و کم کارى تأثیر دارد.»
همان طور که قبلاً اشاره شد چهار پنجم وزن عسل را کربوهیدرات ها تشکیل مى دهند و بقیه آن عبارت است از:
پروتئین، املاح معدنى، عناصر معطر، آنزیم ها، ویتامین ها، گرده گل و آب. هر 100 گرم عسل 330 کیلو کالرى انرژى تولید مى کند لذا عسل، غذایى مقوى و انرژى زاست و به کمک دیاستازهایش چربى هاى
اطراف قلب را آب مى کند. به همین دلیل مصرف آن به سالخوردگان و بیماران قلبى توصیه مى شود.
ویژگى هاى منحصر به فرد عسل
1ـ به راحتى هضم مى شود: مولکول هاى قند موجود در آن مى توانند به راحتى به سایر قندها تبدیل شوند، به همین جهت حتى حساس ترین معده ها نیز مى تواند آن را به سادگى هضم کند.
2ـ منبع بسیار خوبى از آنتى اکسیدان است: نقش بزرگى در جلوگیرى از سرطان و همچنین بیمارى هاى قلبى دارد.
3ـ سطح کالرى آن پایین است: در مقایسه با سایر مواد قندى 40 درصد کمتر کالرى دارد، هر چند انرژى آن بسیار بالاست، اما به وزن بدن شخص اضافه نمى کند.
4ـ به سرعت در خون پخش مى شود: وقتى با میزان مناسبى آب مخلوط شود. پس از 7 دقیقه در جریان خون پخش مى شود و با آزادسازى مولکول قند به عملکرد بهتر مغز که اصلى ترین مصرف کننده قند در بدن است کمک مى کند و مانع بروز خستگى مى شود.
5 ـ در سلامت و ساخت عوامل خونى مؤثر است: بخش مهمى از انرژى مورد نیاز را براى این مورد تأمین مى کند. به علاوه باعث تمیز شدن خون مى شود و جریان خون را تنظیم و آسان مى کند و مانع بروز مشکلات عروقى و تصلب شرایین مى شود.
چند ویژگى جالب دیگر
ـ عسل هرگز فاسد نمى شود، جهت نگهدارى احتیاج به یخچال ندارد و مى توان در دماى اتاق آن را نگهدارى کرد.
ـ به خاطر میزان بالاى فروکتوز 25 درصد شیرین تر از قند است.
ـ در درمان آلرژى هاى فصلى براى ساکنین مناطقى که عسل از گل هاى همان منطقه به دست آمده است، بسیار مفید است.
ـ تنها غذایى است که استفاده از آن باعث نابودى چرخه طبیعت نمى شود.
عسل طبیعى، عسل تقلبى
عسل طبیعى به شهد گل ها اطلاق مى شود که زنبور عسل پس از تغذیه از گیاهان مختلف، آن را ساخته باشد. به بیان دیگر عسل ماده شیرین و غلیظى است که توسط زنبور عسل از شهد گل ها جمع آورى شده و تغییر شکل مى یابد و سپس در داخل سلول هاى مومى کندو ذخیره مى شود.
زنبور عسل داراى نیروى ذاتى هستند که گل هاى مفید را از غیر مفید تشخیص مى دهند. آنها با علاقه فراوان سراغ تمام گیاهان طبى و گل هاى شفابخش مى روند و عصاره آنها را گرفته و به بهترین شکل در اختیار ما قرار مى دهند.
این عسل کاملاً طبیعى و سرشار از مواد غذایى و حیات بخش بوده و مى تواند تمام نیازهاى غذایى را برطرف کند، زیرا زنبور تمام املاح و ویتامین هاى موجود در گل را به شکل عسل مى پروراند و آن را قابل جذب در خون مى سازد.
از طرفى کیفیت عسل طبیعى چندین برابر بیشتر از عسل تقلبى و مصنوعى است که زنبور با آب و شکر
تغذیه مى شود.
به طور کلى عسل تقلبى به دو روش تهیه و در سطح جامعه توزیع مى شود.
ـ با کمک زنبور
در این روش به وسیله تغذیه مصنوعى زنبوران با شربت قند و آبمیوه ها یا استفاده از عسلک، عسل مصنوعى یا تقلبى تهیه مى کنند.
ـ بدون کمک زنبور
در این روش مستقیما عسل طبیعى با مواد گلوکزى (شربت قند) و شیره میوه ها مخلوط شده و عسل تقلبى تولید مى گردد.
پدیدآورنده: زهرا خان اف
فروشگاه لوازم زنبورداری جهانی واقع در شهرستان مرند استان آذربایجان شرقی یکی از مجهزترین فروشگاههای لوازم زنبورداری در منطقه شمال غرب کشور می باشد که در زمینه تولید و عرضه لوازم و تجهیزات و محصولات زنبوداری به صورت عمده و خرده فروشی با زنبوداران عزیز همکاری داشته و توانسته است با پشتکار و بروز رسانی مداوم و تهیه ملزومات زنبوداری درجه یک رضایت زنبوداران عزیز را فراهم آورد.
این فروشگاه توانسته است انواع لوازم زنبوداری تولید داخل و خارجی را برای اولین بار در سطح منطقه و کل ایران عرضه نموده و نمایندگی فروش اکثر تولید کنندگان داخلی را کسب نماید.
این فروشگاه جهت سهولت در خرید و تهیه ملزومات زنبوداری و بروز رسانی اطلاعات زنبوداران اقدام به راه اندازی کاملترین سایت زنبورعسل و فروشگاه لوازم زنبوداری نمموده است.
آدرس اینترنتی سایت زنبورعسل ایران
فروشگاه لوازم زنبوداری
آدرس :آذربایجان شرقی مرند فروشگاه لوازم زنبوداری جهانی 09144929484
سایت زنبور عسل ایران (لوازم زنبورداری جهانی) از سال 1388 با هدف ترویج و اشتراک گذاری مطالب زنبورداری توسط مدیر سایت مهندس امین جهانی از شهرستان مرند پایه گذاری گردید تا زنبورداران بتوانند در کنار هم از تجربیات یکدیگر استفاده نمایند . امید است با استفاده از مطالب ارائه شده در سایت گامی در جهت مدرنتر شدن صنعت زنبورداری برداشته باشیم.