قابل توجه زنبورداران: استفاده از مكمل هاي تغذيه اي در فصل بهار هم تعداد بچه ها و زنده ماني را افزايش مي دهد هم توليد عسل را
استفاده از مكمل غذايي در توليد و زنده ماني زنبور عسل
نويسنده: اردشير اشرفي، كارشناس امور دام معاونت بهبود توليدات دامي ، بهروز خليلي – كارشناس ارشد فيزيولوژي دام ، مرتضي جعفر اوغلي – عضو هيات علمي دانشگاه پيام نور اردبيل ، حسين اعزازي، دانشجوي كارشناس ارشد تغذيه دام
تغذيه بهينه و صحيح زنبور عسل براي زنبورداران به لحاظ كسب حداكثر بهره وري از ارزش زيادي برخوردار است كه بر همين اساس موضوع تغذيه زنبور عسل در دهه هاي اخير مورد توجه محققين و پژوهشگران قرار گرفته است.
زنبور عسل براي رشد و نمو و ادامه حيات خود نياز به مواد مغذي نظير كربوهيدرات ها، پروتئين ها، چربي ها، ويتامين ها و مواد معدني دارد. در حالت طبيعي زنبور عسل كربوهيدرات ها را از طريق شهد گل و پروتئين ها و ساير مواد را از طريق گرده گل دريافت مي كند. در موارد كمبود گل در طبيعت، نياز زنبور عسل به كربوهيدرات ها را مي توان از طريق تغذيه دستي با شربت شكر تامين كرد، اما براي مدت طولاني (و حتي زمستان گذراني) نمي تواند به زندگي خود ادامه دهد و در صورتي كه منابع تامين پروتئين و ساير مواد مغذي را در اختيار نداشته باشد اختلالاتي در رشد و نمو غدد زير حلقي، مومي و زهري ايجاد مي شود. همچنين زنده ماني نوزادان كاهش يافته و با كاهش طول عمر زنبورها، از عملكرد اقتصادي پرورش زنبور عسل كاسته مي شود. براي تامين مواد غذايي جانشين گرده در فصول و مكان هاي نامناسب از لحاظ مواد غذايي، پژوهش هايي براي جايگزين كردن جيره هاي پروتئين به جاي گرده صورت گرفته است كه حاكي از موفقيت چشمگير از لحاظ زنده ماني و عملكرد كندو است. طي دهه هاي اخير نتايج تحقيقات زيادي كه در رابطه با نقش تغذيه در پرورش و نگهداري زنبور عسل صورت گرفته است نشان مي دهد بين قدرت كندو و تغذيه صحيح همبستگي مثبت وجود دارد و فراهم كردن غذاي كندوها باعث بروز هر چه بهتر پتانسيل توليد، گرده افشاني و افزايش جمعيت كندوها شده است. اين پژوهش با توجه به شرايط خاص جغرافيايي استان اردبيل و كاستي ها اثر جانشين پروتئين در كندوها، انجام شده است.
مواد و روش ها
به منظور بررسي اثرات تغذيه اي پروتئين (كيك پروتئيني) جانشين گرده در مزرعه، از ده كندو به عنوان گروه تيمار و از ده كندو به عنوان گروه شاهد استفاده شد. براي گروه تيمار در طي مراحل آزمايش از كيك پروتئين استفاده شد در حالي كه براي گروه شاهد از مكمل غذايي استفاده نشد. براي تهيه كيك پروتئين در اين پژوهش از مخلوط شكر، كنجاله سويا، پروتئين تك ياخته، اكسي تتراساكلين، شير خشك كم چربي و زرده خشك تخم مرغ، آب، عسل و سركه استفاده شد. تركيبات كيك پروتئين در جدول 1 آمده است. به همراه جيره غذايي فوق براي تغذيه پاييزي و اوايل بهار از مخلوط آب و شكر 1 به 2 و 1 به 1 براي مبارزه با بيماري ها و تحريك ملكه به تخم گذاري استفاده شد. به منظور تعيين زنده ماني كندوها از شمارش تعداد قاب هاي داراي جمعيت زنبور عسل در هر دو طرف قاب و براي تعيين ميزان توليد عسل از طريق وزن عسل توليد شده در هر كندو استفاده شد. آناليز آماري داده ها با روش t-testاز بسته آماري SASانجام شد.
جدول 1 ـ تركيبات جيره غذايي آزمايش (مقادير مورد نياز براي تهيه كيك 350 گرمي جهت 10 كندو در سه مرحله (اول، دوم و سوم)
جاي جدول
نتايج اثر تغذيه و مكمل غذايي (كيك پروتئيني) بر توليد عسل و زنده ماني زنبور عسل در جدول 2 آمده است. نتايج پژوهش نشان داد اگر تغذيه اي كيك پروتئيني در گروه تيمار در مقايسه با گروه شاهد بر توليد و زنده ماني معني دار است (05/0 > P) ميانگين توليد و زنده ماني در گروه تيمار و شاهد به ترتيب 60/6 ± 89/72 در مقابل 08/4 ± 53/51 و 69/0 ± 95/8 در مقابل 33/0 ± 15/5 بود. گروه تيمار در مقايسه با گروه شاهد ميزان زنده ماني و توليد عسل را به ترتيب 8/3 قاب و 36/21 كيلوگرم افزايش داده است. (05/0P> ). همبستگي بين زنده ماني و توليد عسل در گروه تيمار 246/0=rو در گروه شاهد 673/0=rبود.
جدول 2 ـ ميانگين (SEM±) اثر كيك پروتئيني بر توليد عسل و زنده ماني كندوي زنبور عسل
جاي جدول
حروف a،bدر هر رديف مربوط به تفاوت معني دار (50/0 > p) بين ميانگين ها است.
با توجه به نتايج پژوهش، بالاترين ميانگين توليد و زنده ماني با گروه تيمار به دست آمد (50/0 > P) مي باشد به طوري كه تيمار كيك پروتئيني ميزان توليد و زنده ماني را به ترتيب 36/21 كيلوگرم و 8/3 قاب افزايش داد. ماجا وسكا و همكاران (2005)، با انجام پژوهشي بيان كردند، استفاده از مكمل هاي تغذيه اي در فصل بهار تعداد بچه ها و زنده ماني كندو را افزايش داد. آنها گزارش كردند، استفاده از مكمل هاي غذايي باعث بهبود راندمان زنبور عسل در فصول نامناسب سال از لحاظ تغذيه اي مي گردد. در پژوهش ديگري، هايس (1984) نتايج استفاده از پودر سويا و پروتئين تك ياخته در فصل بهار را به جاي گرده مثبت ارزيابي كرد. علاوه بر اين پژوهش ها، محققان زيادي اثر استفاده از مكمل غذايي بر توليد و زنده ماني را گزارش كرده اند. نتايج حاصل از اين پژوهش نيز با گزارشات اين محققان مطابقت دارد. تغذيه زنبورها با جانشين هاي مكمل پروتئيني بافت هاي گوناگون را تحت تاثير قرار مي دهد كه با فراهم كردن اسيد آمينه و ويتامين هاي مورد نياز توليد و زنده ماني زنبورها در كندو را فراهم مي كنند. با توجه به نتايج حاصل از اين پژوهش، استفاده از مكمل پروتئيني براي كندوها توصيه مي گردد.
بازدیدکنندگان غیر عضو حق ارسال نظر و پیشنهاد در مورد مطالب این سایت ندارند . برای استفاده از سرویسهای مخصوص کاربران عضو سایت شوید.
فروشگاه لوازم زنبورداری جهانی
فروشگاه لوازم زنبورداری جهانی واقع در شهرستان مرند استان آذربایجان شرقی یکی از مجهزترین فروشگاههای لوازم زنبورداری در منطقه شمال غرب کشور می باشد که در زمینه تولید و عرضه لوازم و تجهیزات و محصولات زنبوداری به صورت عمده و خرده فروشی با زنبوداران عزیز همکاری داشته و توانسته است با پشتکار و بروز رسانی مداوم و تهیه ملزومات زنبوداری درجه یک رضایت زنبوداران عزیز را فراهم آورد.
این فروشگاه توانسته است انواع لوازم زنبوداری تولید داخل و خارجی را برای اولین بار در سطح منطقه و کل ایران عرضه نموده و نمایندگی فروش اکثر تولید کنندگان داخلی را کسب نماید.
این فروشگاه جهت سهولت در خرید و تهیه ملزومات زنبوداری و بروز رسانی اطلاعات زنبوداران اقدام به راه اندازی کاملترین سایت زنبورعسل و فروشگاه لوازم زنبوداری نمموده است.
آدرس :آذربایجان شرقی مرند فروشگاه لوازم زنبوداری جهانی 09144929484
درباره ما
سایت زنبور عسل ایران (لوازم زنبورداری جهانی) از سال 1388 با هدف ترویج و اشتراک گذاری مطالب زنبورداری توسط مدیر سایت مهندس امین جهانی از شهرستان مرند پایه گذاری گردید تا زنبورداران بتوانند در کنار هم از تجربیات یکدیگر استفاده نمایند . امید است با استفاده از مطالب ارائه شده در سایت گامی در جهت مدرنتر شدن صنعت زنبورداری برداشته باشیم.