عسل خامه اي مورد پسند عموم بوده و توسط زنبورداران جزء بدون اينكه به كيفيت عسل صدمه اي وارد شود، قابل تهيه مي باشد،. عسل خامه اي يك جايگزين مناسب براي عسل مايع است.
در يك آمارگيري در كانادا معين شده كه 46% از مصرف كنندگان، عسل خامه اي را بر عسل مايع ترجيح مي دهند.
از مدت ها قبل زنبورداران با استفاده از هم زدن مداوم عسل در درجه حرارت پايين، اقدام به تهيه عسل خامه اي مي كردند كه احتياج به نيروي زيادي داشت. روش هاي جديد روش هايي هستند كه با نيروي كمتري عسل رس كرده ظريف توليد ميكنند و راهي براي حل مشكل قديمي زنبورداران در كشورهاي مختلف كه عسل خامه اي توليد مي كنند، مي باشد.
پديده رس كردن عسل پروسه اي است طبيعي كه با كنترل آن پروسه مي توان عسل خامه اي توليد نمود و به روش هاي مختلف قابل اجراء مي باشد.
روش :Dyce
روشي است كه در سال 1928 اجراء گرديد. اين روش براساس اين يافته كه رس كردن عسل در 14 درجه شروع مي شود، با اضافه كردن 5% استارتر به عسل مايع موجب تبديل آن به عسل خامه اي مي شود.
شركت هاي بسته بندي از 10% استارتر استفاده مي نمايند. استارتر را به آرامي داخل عسل مايع ريخته آنرا خنك كرده و در عرض هفته آن را به آرامي به هم مي زنند تا در عرض يك يا دو هفته عسل مايع تبديل به عسل خامه اي شود.
روش ديگري توسط زنبورداران كانادائي استفاده مي شود. به اين طريق كه عسل را در يك ظرف استوانه اي مي ريزند، مقداري عسل خامه اي به آن اضافه نموده و بوسيله يك ملاقه بزرگ بطور مداوم در 14-12 درجه بهم مي زنند. تا قوام عسل مايع به عسل خامه اي تبديل شود. اين روش سريعتر از روش قبلي است.
تعاریف عسل:
عسل مايع:
عسلي است كه توسط زنبور توليد شده، از شان استخراج گرديده و قوام آن به صورت مايع است.
عسل رس كرده:
عسل رس كرده يا شكرك زده عسلي است طبيعي كه در آن بلور هاي قند تشكيل شده، عسل از حالت مايع خارج شده و به صورت جامد يا نيمه جامد در آمده است.
عسل رس كرده در چرخه تهيه عسل خامه اي به عنوان شروع كننده مورد استفاده قرار مي گيرد، لازم نيست عسل شكرك زده حتماًً از نوع ظريف باشد، بلكه عسل هاي شكرك زده مختلف مناسب مي باشند.
ماية عسل فعال (استارتر):
مايه عسل فعال عسلي است كه عمليات رس كردن در آن آغاز شده و داراي ميزان زيادي دانه هاي كريستال مي باشد. فعال بدين معني است كه عمليات رس كردن در آن خاتمه نيافته است. اگر چنين عسلي در دسترس نباشد مي توان با روش ذيل آن را تهيه نمود.
روش تهيه مايه عسل فعال:
به مقداري عسل مايع، در درجه حرارت 25-20 درجه سانتي گراد، 10% عسل رس كرده، اضافه مي نماييم. درجه حرارت عسل حاصله را به 10 درجه سانتي گراد رسانده، به مدت يك دقيقه خوب به هم زده و سپس در همان دماي 10 درجه قرار داده مي شود.
هم زدن هر 12 ساعت تكرار مي شود تا اينكه عسل سفت و خامه اي شود. اكنون مايه عسل فعال آماده است تا مورد استفاده قرار گيرد.
لازم است مايه عسل فعال در عرض چند روز مورد استفاده قرار گيرد، در غير اين صورت، چرخه رس كردن خاتمه مي يابد و ذرات ظريف شروع به جذب شدن به يكديگر نموده و ذرات و كريستال هاي بزرگ را تشكيل مي دهند در نتيجه از ذرات ظريف موجود در آن كاسته خواهد شد.
به منظور حفظ كيفيت، مايه عسل قبل از ريختن در داخل عسل مايع نبايد حرارت ببيند. حرارت باعث مي شودكريستال ها به هم چسبيده و واحدهاي بزرگ را تشكيل دهند. براي اجتناب از اين موضوع، به ميزان مساوي عسل مايع به مايه عسل 10 درجه اضافه گرده و هم زمان به هم زده شود.
تهيه عسل خامه اي با استفاده از مايه عسل فعال-
در حاليكه عسل مورد نظر به هم زده مي شود به آن مايه عسل (حدود 6% وزن عسل) اضافه مي شود. هم زدن تا زمانيكه مايه عسل كاملاً با عسل مخلوط شود ادامه مي يابد. اكيداً لازم است بدون فوت وقت مايه عسل را با عسل مخلوط نمود، در غير اين صورت مايه عسل خراب خواهد شد. زمانيكه مايه عسل اضافه مي شود درجه حرارت عسل(مايع) نبايد بيش از 27 درجه باشد.
اكنون عسل براي ريختن در بطري آماده است، در درجه حرارت 12-10 درجه سانتي گراد سريع تر به عسل خامه اي تبديل مي شود ولي در 15-5 درجه سانتي گراد در داخل بطري، به تدريج عسل شروع به رس كردن ظريف يا خامه اي شدن مي نمايد و حدود 3 هفته به طول مي انجامد تا چرخه كامل شود.
اگر عسل در بطري ها خيلي سفت شود، لازم است بعد از اضافه كردن مايه عسل به عسل، 1تا 2 روز صبر كرد، بعد اقدام به بسته بندي نمود.
با سلام و تشکر ممنونم بابت اطلاع رسانی که انجام دادین. و پوزش به خاطر عدم ثبت منبع این مطلب. مطلب اصلاح گردید.
جهانی مدیر سایت زنبورعسل ایران
بازدیدکنندگان غیر عضو حق ارسال نظر و پیشنهاد در مورد مطالب این سایت ندارند . برای استفاده از سرویسهای مخصوص کاربران عضو سایت شوید.
فروشگاه لوازم زنبورداری جهانی
فروشگاه لوازم زنبورداری جهانی واقع در شهرستان مرند استان آذربایجان شرقی یکی از مجهزترین فروشگاههای لوازم زنبورداری در منطقه شمال غرب کشور می باشد که در زمینه تولید و عرضه لوازم و تجهیزات و محصولات زنبوداری به صورت عمده و خرده فروشی با زنبوداران عزیز همکاری داشته و توانسته است با پشتکار و بروز رسانی مداوم و تهیه ملزومات زنبوداری درجه یک رضایت زنبوداران عزیز را فراهم آورد.
این فروشگاه توانسته است انواع لوازم زنبوداری تولید داخل و خارجی را برای اولین بار در سطح منطقه و کل ایران عرضه نموده و نمایندگی فروش اکثر تولید کنندگان داخلی را کسب نماید.
این فروشگاه جهت سهولت در خرید و تهیه ملزومات زنبوداری و بروز رسانی اطلاعات زنبوداران اقدام به راه اندازی کاملترین سایت زنبورعسل و فروشگاه لوازم زنبوداری نمموده است.
آدرس :آذربایجان شرقی مرند فروشگاه لوازم زنبوداری جهانی 09144929484
درباره ما
سایت زنبور عسل ایران (لوازم زنبورداری جهانی) از سال 1388 با هدف ترویج و اشتراک گذاری مطالب زنبورداری توسط مدیر سایت مهندس امین جهانی از شهرستان مرند پایه گذاری گردید تا زنبورداران بتوانند در کنار هم از تجربیات یکدیگر استفاده نمایند . امید است با استفاده از مطالب ارائه شده در سایت گامی در جهت مدرنتر شدن صنعت زنبورداری برداشته باشیم.
سلام مطلب عسل خامه ای را دیدم که ترجمه من بود و در سایت شما ثبت شده بود. مطلب بدون منبع بود. این روش ها به انتشار مطالب آسیب می زند. موفق باشید. فرسی